Iranskega pripadnika revolucionarne garde ustrelili pred njegovo hišo

Svet 04. Jan 202312:34 0 komentarjev
Iran
PROFIMEDIA

V torek zvečer so v Teheranu pred njegovo hišo ustrelili pripadnika iranske revolucionarne garde (IRGC), poročajo iranski državni mediji. Policija domneva, da je šlo za vlom. V incidentu naj bi bila poškodovana še ena oseba, preiskava pa poteka.

Gardist Kasim Fetulahij, domnevno poveljnik milice Basidž, ki je blizu IRGC, je po streljanju umrl v bolnišnici, v incidentu pa je bila poškodovana še ena oseba, katere identitete oblasti niso razkrile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Teheranska policija je sprožila preiskavo dogodka, motiv pa zaenkrat ni znan. Policisti naj bi v okolici kraja dogodka opazili “znake tatvine”, poročanje uradne iranske tiskovne agencije IRNA povzema francoska AFP.

Do dogodka, ki ga je iranska tiskovna agencija Tasnim opisala kot “teroristični napad”, je prišlo v torek, ko so po vsej državi potekale žalne slovesnosti ob obletnici smrti vplivnega poveljnika IRGC Kasema Solejmanija. Tega so pred tremi leti v iraški prestolnici Bagdad z brezpilotnim letalnikom likvidirale ameriške sile.

Čeprav podporniki sistema v Iranu spoštujejo IRGC kot elitno enoto, pa so njeni pripadniki v zadnjem času deležni tudi splošnega sovraštva zaradi svoje vloge pri zatiranju protestov, ki so v državi izbruhnili po tem, ko je sredi septembra v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Dekle je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neustrezne nošnje hidžaba.

Po podatkih organizacije Iran Human Rights (IHR) s sedežem na Norveškem je bilo do zdaj v protestih ubitih najmanj 476 protestnikov, od tega 64 otrok in 34 žensk. Poleg tega so iranske oblasti po ocenah ZN aretirale okoli 14.000 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!