Španski premier Sanchez: Priznanje Palestine je v geopolitičnem interesu Evrope

Svet 10. Apr 202409:33 > 10:47 3 komentarji
Palestinci se vračajo v Han Junis
Palestinci se vračajo v Han Junis (Foto: PROFIMEDIA)

Priznanje Palestine je v geopolitičnem interesu Evrope, je v parlamentu izjavil španski premier Pedro Sanchez. Prepričan je, da je odziv Izraela na napad Hamasa 7. oktobra nesorazmeren ter da vojna v Gazi predstavlja nevarnost za destabilizacijo Bližnjega vzhoda in posledično celotnega sveta. Tudi irski zunanji minister Micheal Martin je v parlamentu v Dublinu v torek obljubil, da bo Irska priznala palestinsko državo.

“Mednarodna skupnost ne more pomagati palestinski državi, če ne priznava njenega obstoja. Takšno priznanje je tudi v geopolitičnem interesu Evrope in Španija je pripravljena priznati palestinsko državo,” je v parlamentu dejal Pedro Sanchez.

Sanchez bo v petek začel turnejo po Evropi, v okviru katere se bo s kolegi iz Norveške, Irske, Portugalske, Belgije in Slovenije pogovarjal o zaskrbljenosti zaradi razmer v Gazi in potrebi po priznanju Palestine.

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Foto: PROFIMEDIA)

Irski zunanji minister obljubil priznanje Palestine

Irska bo priznala palestinsko državo, je v torek v parlamentu v Dublinu obljubil irski zunanji minister Micheal Martin. Kot je povedal za medije, bodo predlog za to podali v naslednjih dveh tednih. Irska se je k priznanju Palestine zavezala že v skupni izjavi s Slovenijo, Španijo in Malto ob robu marčevskega vrha EU.

Martin je irskim poslancem dejal, da bo vladi podal formalni predlog za priznanje Palestine, ko bodo zaključene “širše mednarodne razprave”. Za portal Journal je pojasnil, da bo tak predlog oblikovan “v naslednjih dveh tednih”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V parlamentu je minister izrazil prepričanje, da zavlačevanje s priznanjem več ni vzdržno. “Ne bodite v dvomih, priznanje palestinske države se bo zgodilo,” je bil jasen.

Micheal Martin
Micheal Martin (Foto: PROFIMEDIA)

Ob tem je bil kritičen do izraelske ofenzive v Gazi, ki je na Irskem dala nov zagon dolgo časa prisotni ideji o priznanju Palestine. “Ne dvomim, da so bili storjeni vojni zločini, in popolnoma obsojam trajajoče obstreljevanja prebivalcev Gaze,” je dejal Martin, ki meni, da bi priznanje lahko pripomoglo k vzpostavitvi miru na Bližnjem vzhodu.

Ob Španiji in Irski se je k priznanju Palestine zavezala tudi Slovenija

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so konec marca ob robu vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. Strinjali so se tudi, da je nujno takojšnje premirje, brezpogojna izpustitev talcev ter hitro, obsežno in trajno povečanje humanitarne pomoči na območje Gaze.

Premier Robert Golob je po sprejetju skupne izjave poudaril, da gre za dvotiren proces – na eni strani naj bi šlo za politični proces vzpostavitve dveh samostojnih držav, na drugi strani pa za vzpostavitev nove vlade v Palestini.

Od leta 1988 je Palestino priznalo okoli 140 držav članic Združenih narodov. Ima tudi status opazovalke v ZN, čeprav ni članica organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje