Izraelske varnostne sile ubile strelca iz Tel Aviva

Svet 08. Apr 202207:51 2 komentarja
Tel Aviv
Corinna Kern/REUTERS

Po smrtonosnem napadu v središču izraelske obalne metropole Tel Aviv so varnostne sile ubile strelca, ki naj bi v četrtek zvečer ubil dve osebi in ranil najmanj osem. Strelec ni bil jasno povezan z nobeno teroristično organizacijo in v preteklosti ni bil aretiran, v Izraelu pa se je nahajal brez dovoljenja.

Po navedbah obveščevalnih virov je 28-letnega strelca v jutranjih urah po intenzivnem iskanju, ki je trajalo približno devet ur, izsledilo več sto pripadnikov izraelskih varnostnih sil. “V operativnem in obveščevalnem sodelovanju nam je uspelo skleniti krog in z izmenjavo ognja likvidirati terorista,” je v izjavi povedal policijski komisar, generalmajor Jakov Šabtaj.

Varnostna agencija Šin Bet je sporočila, da so agenti in posebne enote napadalca našli skritega v bližini mošeje v Jafi, zgodovinsko arabski četrti Tel Aviva. Izraelski javni radio pa je domnevnega napadalca identificiral kot moškega v poznih dvajsetih letih iz begunskega taborišča Dženin na severu Zahodnega brega.

Napadalec je v četrtek streljal na obiskovalce v baru v središču Tel Aviva. Policija je v odziv na streljanje hitro zaprla ulice in odredila ustavitev javnega prevoza, medtem ko je osumljenca iskalo več kot 1.000 policistov in vojakov.

Iz bolnišnice Ičilov v Tel Avivu, kjer so oskrbeli osem ranjenih v streljanju, sporočajo, da je ena od žrtev trenutno še v kritičnem stanju.

V zadnjih dveh tednih je bilo v valu terorističnih napadov v Izraelu ubitih najmanj 13 ljudi. V dveh od treh napadov so bili napadalci izraelski Arabci, povezani z islamistično skupino Islamska država. Izraelske oblasti se bojijo nadaljnjih nasilnih dejanj med muslimanskim postnim mesecem ramazanom, ki se je pričel minulo soboto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje