Japonci so se poslovili od pokojnega premierja Abeja

Svet 12. Jul 202214:36 > 15:53

Na Japonskem so se danes poslovili od nekdanjega premierja Šinza Abeja, ki je bil minuli teden ubit v atentatu. Na ulicah Tokia se je zbralo na tisoče ljudi, da bi se še zadnjič poklonili pokojniku, medtem ko je mimo peljal mrliški voz s posmrtnimi ostanki Abeja. Svojci in ožji prijatelji so se od njega poslovili na zasebni pogrebni slovesnosti.

V tokijskem templju Zojoji je danes potekala zasebna pogrebna slovesnost, ki je bila zaprta za medije, udeležili so se je le vdova Šinza Abeja Akie Abe, ožja družina in prijatelji.

Pred templjem se je raztezala dolga vrsta žalujočih. Po vsem Tokiu so zastave danes izobešene na pol droga.

Po slovesnosti v templju je mrliški avto z Abejevimi posmrtnimi ostanki odpeljal na še zadnjo vožnjo skozi središče Tokia, mimo nekaterih pomembnih političnih zgradb, v katerih je Abe služil v svoji karieri – parlamenta, urada predsednika vlade in sedeža njegove vladajoče Liberalno-demokratske stranke.

67-letnega Abeja je na petkovem predvolilnem shodu svoje stranke v mestu Nara ustrelil nekdanji pripadnik japonske mornarice in je nekaj ur kasneje umrl v bolnišnici. Abe je bil premier z najdaljšim stažem v državi, njegova smrt pa je močno pretresla mednarodno javnost. Po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo je ob njegovi smrti iz sveta prispelo skoraj 2.000 sporočil sočutja.

V ponedeljek je v Tokio na nenačrtovan obisk prispel ameriški državni sekretar Antony Blinken, da bi se poklonil pokojnemu Abeju. Nepričakovano sta v japonsko prestolnico na zasebni obisk prispela tudi ameriška finančna ministrica Janet Yellen in tajvanski podpredsednik William Lai.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.