Škandal v Grčiji: Je prisluškovanje 32 vplivnim Grkom naročil sam premier?

Svet 06. Nov 202218:33 0 komentarjev
heker, telefon, nadzor, prisluškovanje, predator
PROFIMEDIA

Številnim grškim osebnostim iz političnega, medijskega in poslovnega sveta naj bi prisluškovali z vohunsko programsko opremo. Med njimi naj bi bila tudi nekdanji predsednik vlade Antonis Samaras in zunanji minister Nikos Dendias.

Grška obveščevalna služba (EYP) naj bi po poročanju grškega časopisa Documento uporabila vohunski program Predator. Uporabljali naj bi ga pri prisluškovanju, s katerim je bil seznanjen grški premier Kiriakos Micotakis. V besedilu se avtor sklicuje na neimenovan vir.

Na seznamu tistih, ki naj bi jim prisluškovali, je navedenih 32 oseb iz iz političnega, medijskega in poslovnega sveta.

Gre za nekdanjega predsednika vlade Antonisa Samarasa, nekdanja ministra za notranje zadeve Mihalisa Hrisohoidisa in Olgo Gerovasili, zunanjega ministra Nikosa Dendiasa, ministra za razvoj Adonisa Georgiadisa, ministra za delo Kostisa Hacidakisa ter župane in opozicijske politike.

Časnik poroča, da so na seznamu tudi tesni sodelavci predsednika vlade Micotakisa in tudi njegovi tekmeci znotraj stranke. Prisluškovali naj bi tudi zakoncem in drugim bližnjim nekaterih ljudi iz seznama. Documento trdi, da je za škandal v celoti odgovoren premier.

Mednarodni inštitut za tisk (IPI) je aprila poročal, da so telefonu novinarja Tanasisa Kukakisa lansko leto 10 tednov prisluškovali z vohunsko programsko opremo Predator.

Vodja opozicijskega Gibanja za spremembe (KINAL) in poslanec v Evropskem parlamentu (EP) Nikos Androulakis ter član opozicijske Radikalno levo zavezništvo (SYRIZA) Christos Spirtzis sta vložila kazenski ovadbi zaradi poskusa namestitve tega vohunskega programa na njunih telefonih, piše N1 Beograd.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!