Je propadli poskus vojaškega udara vseeno začetek konca Vladimirja Putina?

Svet 25. Jun 202315:11 14 komentarjev
Vladimir Putin
REUTERS

Če ruski predsednik Vladimir Putin po bliskovitem pohodu Wagnerja proti Moskvi ne bo ukrepal, lahko to zmanjša njegovo avtoriteto in moč na položaju. Če pa bo ukrepal odločno, lahko pokaže, da ima še vedno nadzor, je prepričana profesorica obramboslovja na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani dr. Jelena Juvan.

Skupina Wagner je pod poveljstvom Jevgenija Prigožina v soboto uprizorila bliskovit pohod proti Moskvi, ki pa se je nato prav tako bliskovito končal. To je pustilo odprta številna vprašanja, med drugim tudi, kako bo to vplivalo na vladavino ruskega predsednika Vladimirja Putina?

Po mnenju dr. Jelene Juvan, profesorice obramboslovja na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, včerajšnje dogajanje kaže na izjemno resne težave v odnosu med rusko oblastjo in paravojaško skupino Wagner. “Razpoke so bile sicer opazne že nekaj časa, in sicer od takrat, ko je prišlo do nesoglasij glede tega, kdo prevzame zmago v Bahmutu. Obenem pa kaže tudi na zelo slabe razmere med pripadniki Wagnerja, ki opozarjajo na slabo opremo, pomanjkanje hrane in očitno tudi nezadostno plačilo,” je dejala.

Kaj je v ozadju dogovora?

Prepričana je, da je v ozadju dogovora med Prigožinom in beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, s katerim se je upor še pred prihodom v Moskvo končal, nekaj več, javnost pa s tem (še) ni seznanjena.

Dr. Jelena Juvan
Dr. Jelena Juvan (vir: FDV)

“Prigožin se je na nek način postavil na stran svojih najemnikov in poskušal mobilizirati tudi vse tiste, ki so nezadovoljni z dejanji predsednika Vladimirja Putina. Za kakšen dogovor je torej šlo, je trenutno težko domnevati. Predsednik Putin je verjetno pripravljen uporabiti vsa sredstva, da ruski in predvsem zahodni oziroma mednarodni javnosti pokaže, da ima še vedno vse pod nadzorom,” je dejala.

Po njenem mnenju je bila največja nevarnost, da bi Putin izgubil nadzor nad zelo močno vojaško silo, ki bi se lahko nato vsak trenutek obrnila proti njemu.

Na vprašanje, kako bo to vplivalo na vladavino Vladimirja Putina, pa je Juvan dejala, da je to odvisno od tega, v kolikšni meri bo to dejanje sankcionirano. “Če bo šlo naprej, kot da se ni nič zgodilo, lahko to tudi zmanjša njegovo avtoriteto in moč na položaju. Če bo odločneje ukrepal, torej da s svojimi dejanji tudi dejansko pokaže, da je on glavni in ima nadzor, pa to morda ne bo imelo posledic na njegovo vladanje,” je še povedala.

“Državljanska vojna v Rusiji je najbolj črn scenarij”

Wagnerjevi vojaki so postali izjemno močna vojaška sila, ki v Ukrajini za Putina opravlja tudi zelo grda dela, zato verjetno tudi Putin ve, da je bolje, da jih obdrži na svoji strani, kot obrne proti sebi. Predvsem pa se Juvan zdi, da nas bi moralo skrbeti, saj je Prigožin še trši kot Putin – prepričan je, da je pristop ruskega predsednika v Ukrajini premehak.

“Za dobro vseh nas je, da se dogovorijo. Državljanska vojna v Rusiji je daleč najbolj črn scenarij, ki si ga lahko zamislimo. Mora pa biti v ozadju res zelo dober dogovor, za katerega pa v tem trenutku še ne vemo,” je dejala.

Poudarila je, da je težko ugibati, kaj ta dogovor vsebuje, saj je znanega zelo malo. Pri vsem skupaj pa je presenetljivo, kako z lahkoto in brez boja so si enote Wagnerja v Rostovu na Donu podredile vojaško poveljstvo.

“Krožijo celo govorice, da so jim ‘odprli vrata’. Tudi od tam so proti Moskvi potovali dokaj zlahka. Vprašanje je, kaj bi se zgodilo, če bi prišli do Moskve. Najslabše, tudi za Putina, bi bilo, da bi lastno vojsko obrnil proti lastnemu narodu. Takrat bi se lahko zgodil tudi scenarij iz Romunije iz leta 1989 (op. p. romunska revolucija in nasilno strmoglavljenje komunističnega režima diktatorja Nicolaeja Ceaușescuja),” je dejala.

Kako bodo prekvalificirali nekdanje kaznjence?

Trenutno vemo, da bo Prigožin oproščen kazenskega pregona in bo lahko varno odšel v Belorusijo. Znano je tudi, da bodo lahko tisti člani Wagnerja, ki so zavrnili sodelovanje v uporu, in teh naj bi jih bilo za cele enote, podpisali pogodbe z ruskim obrambnim ministrstvom. “Na trenutke se zdi, kot da gre za neko uprizoritev tudi za zahodno javnost. Tako hiter konec upora in zdaj jih bodo vzeli kar k sebi,” pravi Juvan.

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
Jevgenij Prigožin med zapuščanjem Rostova (Alexander Ermochenko/REUTERS)

Pri prestopu pripadnikov Wagnerja sta po mnenju Juvan zanimivi predvsem dve stvari. Kot prvo so bili pripadniki skupine Wagner veliko bolje plačani od pripadnikov rednih ruskih sil. In kot drugo, mnogi niti niso izpolnjevali pogojev, da bi lahko bili pripadniki rednih sil. “V teh skupinah je namreč veliko nekdanjih zapornikov, pogoj nekaznovanosti pa je eden temeljnih pogojev zaposlovanja v oboroženih silah vseh držav, ne samo v Rusiji. Med njimi so sicer tudi kakšni izjemno usposobljeni nekdanji pripadniki rednih sil in so sodelovali v vojni v Siriji oziroma v kakšnih drugih vojnah. Ne vem, ali je sploh možno, da bodo lahko prekvalificirali vse,” je vprašanje, ki ga je izpostavila Juvan.

Ameriška časnika: Putin je vedel, kaj načrtuje Prigožin

Ruski predsednik je vedel, da vodja zasebne najemniške vojske Wagner pripravlja upor, sta v soboto poročala New York Times in Washington Post, ki sta se sklicevala na vire iz ameriških obveščevalnih agencij. Kot sta poročala ugledna ameriška časnika, so ameriški obveščevalci postali pozorni na nevarnost upora Wagnerjevcev sredi junija. Svoje ugotovitve in pričakovanja so predstavili v Beli hiši, Pentagonu in kongresu dan preden so ruski plačanci zapustili svoje položaje v Ukrajini in se namenili proti Moskvi. Najkasneje v petek naj bi s Prigožinovimi načrti bil seznanjen tudi Putin, še navaja francoska tiskovna agencija AFP. Nevarnost oboroženega upora znotraj Ruske federacije je zaskrbela ameriške obveščevalce, saj so se pojavljali strahovi o usodi jedrskega arzenala v primeru zaostritve razmer. (STA)

Kakšni so možni scenariji v ozadju?

V pisarni Jevgenija Prigožina naj bi po poročanju ruskih medijev med sobotnimi preiskavami našli več kot 40 milijonov evrov gotovine. Po besedah Juvan so želeli morda s tem le očrniti Wagner ali pa je bil to le del scenarija. “Ali pa so na ta način skušali Prigožinu malo spodrezati krila, ker je postal premočen in preveč vpliven ter mu tako pokazati, kje mu je mesto,” je dodala.

Na vprašaje, kakšne so možnosti, da je bil celoten upor Wagnerja uprizorjen, pa je Juvan dejala, da so to zgolj ugibanja. “Ampak njemu so dejansko sledili. Če je to naredil v dogovoru z drugimi, je imel vseeno za sabo tisoče in tisoče pripadnikov, ki pa verjetno niso bili seznanjeni z vsako podrobnostjo. Očitno ima tudi neko avtoriteto, da mu sledijo. Je pa res, da se je vse zelo hitro končalo, to se mi zdi nenavadno.”

Zgolj na podlagi čistih špekulacij bi lahko ugibali tudi, da bi lahko bil upor uprizorjen za nekakšen “časten” sestop Prigožina in prepustitev enote ruski vojski. Po končanem uporu in odhodu Prigožina v Belorusijo se namreč dejansko ne ve točno, ali to pomeni razpad Prigožinovega Wagnerja. “Pri tem Prigožin izpade tako, da je s sklenjenim dogovorom in umikom preprečil direkten napad pred Moskvo in nemire v Rusiji. Če bi namreč šli do Moskve, bi Putin moral ukrepati,” pravi dr. Jelena Juvan.

Vse je kazalo na začetek državljanske vojne

Juvan je včerajšnje dogajanje v marsičem presenetilo. “Kar se je zgodilo, je bilo res ‘vau’. Kazalo je na začetek državljanske vojne in potem kar naenkrat konec. V ozadju je zagotovo nek resen dogovor, ki vključuje tudi predsednika Putina,” je prepričana. “Morda pa se bo zgodilo, da bo v prihodnjih dneh odstopil obrambni minister, s katerim ima nesoglasja Prigožin. Če se bo to zgodilo, je bil verjetno to del dogovora. Prigožin namreč ne nasprotuje Putinu, temveč vojaškemu vrhu,” je zaključila.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje