Je Rusija ukradla ukrajinsko žito? Turčija je ladjo s spornim tovorom zadržala

Svet 04. Jul 202208:10 > 17:01 4 komentarji
ruska ladja
Mehmet Emin Caliskan/REUTERS

Turški cariniki so zadržali rusko trgovsko ladjo, ki je prevažala žito, za katero pa Ukrajina trdi, da je ukradeno, je v nedeljo potrdil ukrajinski veleposlanik v Turčiji. Na mednarodni donatorski konferenci za Ukrajino v Švici je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poudaril, da bo povojna obnova Ukrajine naloga celotnega demokratičnega sveta in ne enega samega naroda. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes obrambnemu ministru Sergeju Šojguju naročil, naj nadaljuje ofenzivo v Ukrajini, potem ko so ruske sile v nedeljo razglasile prevzem nadzora nad celotno regijo Lugansk.

Turčija je ustavila rusko tovorno ladjo z domnevnim ukrajinskim žitom, je v nedeljo po poročanju agencije Reuters sporočil veleposlanik Kijeva v Turčiji Vasil Bondar.

Veleposlanik je v pogovoru za ukrajinsko televizijo potrdil, da so turški cariniki ustavili ladjo, ki pluje pod rusko zastavo in prevaža 7.000 ton žita iz pristanišča Berdjansk. Ta je trenutno pod rusko zasedbo.

ruska ladja
Mehmet Emin Caliskan/REUTERS

Bodnar je dejal, da bodo o usodi ladje preiskovalci odločali v ponedeljek, a Ukrajina upa na zaplembo žita. Ukrajina je pred dnevi Rusijo obtožila, da krade žito z ozemelj, ki so jih ruske sile zasedle od začetka invazije Moskve konec februarja, a Kremelj obtožbe zavrača.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek dejal, da ladje ne bo zavrnil, kar pomeni, da bi lahko pšenico, ječmen, sončnično olje in druge kmetijske proizvode izvozili v druge države.

Ogrožena prehrambna veriga

Ukrajina je ena najpomembnejših dobaviteljic žita in gnojil za številne revne države, zlasti v Afriki. Zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč žita trenutno ni mogoče izvažati, lakota in težave pri oskrbi s hrano pa so se posledično v nekaterih delih sveta močno poslabšale.

Ruske oblasti vztrajajo, da so pripravljene sodelovati pri reševanju krize o izvozu ukrajinskega žita, za grozečo svetovno prehrambno krizo pa so obtožile Ukrajino, ki naj bi minirala svoja pristanišča. Ukrajina medtem zahteva, da se ji omogoči izvoz žita po železnici ali prek pristanišč v Črnem morju, ki jih po navedbah Kijeva že dlje časa blokira ruska mornarica.

Volodimir Zelensky
PROFIMEDIA

Zelenski: Obnova Ukrajine je skupna naloga demokratičnega sveta

V Švici se je danes začela dvodnevna donatorska konferenca za povojno obnovo Ukrajine, ki pod strogimi varnostnimi ukrepi poteka v mestu Lugano na jugu države. Načrtovana je bila že pred rusko invazijo 24. februarja, ko je bila predvidena razprava o reformah v Ukrajini, nato pa je bila preusmerjena v povojno obnovo.

“Obnova Ukrajine je najbolj ambiciozen projekt našega časa in hkrati največji prispevek k podpori svetovnega miru,” je v svojem video nagovoru dejal Zelenski. Pri tem je vse prisotne opozoril, da so naložbe, ki bodo potrebne, skupna naloga celotnega demokratičnega sveta in ne naloga enega samega naroda.

Putin ruski vojski naročil nadaljevanje ofenzive v Ukrajini

“Vojaške enote, vključno z vzhodno in zahodno skupino, morajo opraviti svoje naloge v skladu s predhodno odobrenimi načrti,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Putin dejal Šojguju in dodal, da morajo enote, ki so sodelovale v operacijah v Lugansku, sedaj “počivati in obnoviti svoje bojne zmogljivosti”.

Ruskim enotam je Putin po navedbah britanskega BBC tudi čestital za zavzetje celotne regije Lugansk, prav tako pa naj bi dva generala odlikoval z nazivom “Junak Rusije”.

“Rusi poskušajo vzpostaviti nadzor nad vasmi Bogorodične, Dolina in Mazanivka v smeri Slovjanska,” je ukrajinski generalštab zapisal v svojem dnevnem poročilu o stanju na terenu.

Regija Lugansk pod Rusijo

Rusija je zasedla strateško ključno mesto Lisičansk in tako prevzela nadzor nad celotno ukrajinsko regijo Lugansk. “Po hudih bojih za Lisičansk so se bile obrambne sile Ukrajine prisiljene umakniti z zasedenih položajev in linij,” je v nedeljo sporočil ukrajinski vojaški vrh. Ukrajina je rusko zavzetje Lisičanska sprva zanikala, a je nato sporočila, da so se njene sile iz mesta umaknile. Ruske sile so medtem začele napade na Slovjansk in Kramatorsk.

Deli mesta so v plamenih, umrlo je najmanj šest ljudi, še vsaj 15 je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Slovjansk in Kramatorsk sta edini preostali večji mesti v regiji Doneck, ki sta še v rokah ukrajinskih sil. Slovjansk ima 125.000 prebivalcev in leži ob strateško pomembni avtocesti M03. Gre za naslednje večje mesto, ki je na poti ruskih sil ob pritisku proti zahodu Donbasa. Napadi se vrstijo tudi na Kramatorsk južno od Slovjanska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje