Kaja Kallas ostaja estonska premierka

Svet 18. Jul 202222:25 0 komentarjev
Kaja Kallas
PROFIMEDIA

V Tallinnu je prisegla nova estonska vlada pod vodstvom premierke Kaje Kallas, ki je januarja 2021 postala prva ženska na tem položaju. Zdaj ima novo koalicijo, v kateri sodelujejo njena liberalna Reformna stranka, socialdemokrati in konservativna stranka Isamaa, potem ko je v začetku junija razpadla prejšnja koalicija s Stranko centra.

Zaradi spora o politiki socialnega varstva je junija razpadla estonska vladajoča koalicija liberalne Reformne stranke predsednice vlade Kaje Kallas in levo usmerjene Stranke centra, po razpadu pa je morala premierka poiskati nove vladne partnerje.

Z današnjim dnem ji je to tudi uradno uspelo. Nova koalicija, ki jo sestavljajo Reformna stranka, socialdemokrati in konservativna stranka Isamaa, ima s 55 sedeži od 101 večino v estonskem parlamentu, vsaka stranka pa ima v vladi pet ministrov. Kallasova je dejala, da je obramba Estonije pred morebitno grožnjo sosednje Rusije po invaziji na Ukrajino prednostna naloga njene vlade. Estonska premierka je na ključnih položajih v kabinetu želela izkušene politike, saj sta zunanji minister Urmas Reinsalu in obrambni minister Hanno Pevkur v preteklosti že opravljala funkcijo ministra v estonski vladi, na svojem položaju pa ostaja finančni minister Keit Pentus-Rosimannus.

“Časa, ki ga ima ta vlada na voljo, ni veliko, medtem ko so problemi, ki jih je treba rešiti, veliko resnejši kot običajno. To poletje ne bodo imeli dopusta,” je ob tem danes dejal estonski predsednik Alar Karis. Nova vlada naj bi delovala do rednih volitev marca 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!