Kanadčan zaradi vohunjenja na Kitajskem obsojen na 11 let zapora

Svet 11. Avg 202122:43 1 komentar
Kitajska zastava
PROFIMEDIA

Kanadski poslovnež Michael Spavor je zaradi vohunjenja obsojen na 11 let zaporne kazni, je v sredo poročala agencija AFP in dodala, da bo ta primer še dodatno poslabšal odnose med Pekingom in Ottawo.

Michaela Spavorja so aretirali konec leta 2018 zaradi domnevnega ogrožanja nacionalne varnosti, kmalu zatem, ko so kanadske oblasti po nalogu ZDA v Vancouvru aretirale Huaweievo finančno direktorico in hčerko ustanovitelja tega podjetja Meng Vandžov.

Spavor je “spoznan za krivega zarote in tatvine državnih skrivnosti in obsojen na 11 let zapora”, je sporočilo sodišče v Dandongu na severovzhodu Kitajske, na meji s Severno Korejo.

Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati, kar je na Kitajskem običajno v primerih vohunjenja.

Tudi Kanadčan, nekdanji diplomat Michael Kovrig, je bil aretiran in nato pridržan hkrati s Spavorjem zaradi podobnih obtožb.

Decembra 2020 je kitajsko zunanje ministrstvo objavilo, da so končali preiskavo Kovriga in Spavorja in da so zadevo predali tožilstvu.

Kanadski premier Justin Trudeau je obsodil “samovoljno pridržanje” obeh Kanadčanov in “pomanjkanje preglednosti” kitajskih oblasti.

Povračilni ukrep Kitajske?

Meng Vandžov so aretirali na zahtevo Združenih držav Amerike, ker jo sumijo bančne goljufije, in od Kanade zahtevajo izročitev.

Kitajska je večkrat zahtevala izpustitev Meng in opozorila Kanado, da bodo lahko nastale posledice zaradi pomoči ZDA v primeru Meng.

Spavorjeva obsodba se je zgodila pred zaslišanjem Meng pred kanadskim sodiščem, ki je predvideno za 20. avgust, in to bo zadnja obravnava o morebitnem izročanju.

V naslednjih nekaj mesecih ni pričakovati nobene odločitve, v primeru pritožbe na sodbo pa bi postopek lahko trajal več let.

Kitajsko sodišče je v torek obsodilo Kanadčana Roberta Lloyda Schellenberga na smrtno kazen zaradi trgovine z mamili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje