Kijev prebivalcem regij, v katerih potekajo boji, svetuje evakuacijo pred zimo

Svet 01. Sep 202208:07 3 komentarji
Ukrajina
Ammar Awad/REUTERS

Ukrajinska vlada prebivalcem, ki živijo na vzhodu in jugu države, kjer potekajo boji, svetuje, naj od tam odidejo pred začetkom zime. "Pozivam k evakuaciji iz Donecka, Hersona, Zaporožja in dela harkovske regije pred začetkom hladnega vremena," je v sredo za ukrajinsko televizijo povedala podpredsednica vlade Irina Vereščuk.

“Tisti, ki lahko, naj odidejo postopoma in načrtno,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodala Vereščukova.

Prebivalcem je prav tako svetovala, naj se na območja, kjer živijo, ne vračajo pred prihodnjo pomladjo, četudi bodo problem oskrbe z ogrevanjem tam rešili. Po njenih besedah je ukrajinska vlada za zdaj odredila prisilno evakuacijo le v regiji Doneck, medtem ko druga omenjena območja še preverjajo.

Ukrajinsko vodstvo zaradi ruske invazije pričakuje težko zimo. Oskrba z ogrevanjem, elektriko in vodo v nekaterih delih države zaradi poškodovane infrastrukture ne bo delovala ali pa bo delovala le v omejenem obsegu.

Zelenski spet na sestanku s tajno službo

Medtem se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v sredo že drugič v nekaj dneh sestal z vodji ukrajinske vojske, policije in tajne službe, poroča dpa. Kot je dejal v svojem rednem večernem nagovoru, mu je vojska poročala o dogajanju na fronti, a podrobnosti ni navedel.

“Povedal bom le eno: v imenu naše obveščevalne službe se želim zahvaliti vsem ljudem, ki nas močno podpirajo na jugu države, zlasti na Krimu,” je dejal in dodal, da je obveščevalna služba hvaležna za namige in da skuša te čim bolj izkoristiti.

Kijev Moskvo obtožil obstreljevanja tik pred prihodom ekipe IAEA

Kijev je danes ruske sile obtožil, da so pred obiskom inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) napadle mesto Energodar, kjer se nahaja jedrska elektrarna Zaporožje. Vodja IAEA Rafael Grossi je obljubil, da bo skupina inšpektorjev kljub spopadom s svojim obiskom nadaljevala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od zore so ruske enote “z minometi obstreljevale Energodar ter pri tem uporabile avtomatsko orožje in rakete”, je na Telegramu ob fotografijah poškodovanih stavb dejal župan mesta Dmitro Orlov. “Zahtevamo, da Rusija preneha s svojimi provokacijami in omogoči IAEA dostop do tega ukrajinskega jedrskega objekta,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje