Kijev sestrelil več ruskih letalnikov, Rusija krepi enote in svari Zahod

Svet 20. Maj 202312:24 > 15:34 24 komentarjev
Ukrajinski vojaki v mestu Bahmut
PROFIMEDIA

Po poročanju ukrajinskih oblasti se je v noči s petka na soboto zgodil že enajsti ruski zračni napad na Kijev od začetka maja. V nočnem napadu so ukrajinske letalske sile sestrelile 18 brezpilotnih bojnih letalnikov, za zdaj pa ni informacij o morebitnih žrtvah, še poročajo iz Ukrajine. Rusija medtem svoje enote krepi na fronti za mesto Bahmut. Na britanskem obrambnem ministrstvu menijo, da gre za odgovor na nedavno napredovanje ukrajinskih sil v okolici mesta. Z ruskega zunanjega ministrstva pa opozarjajo tudi zahodne države: če bodo zahodne države Ukrajini dobavile bojna letala F-16, bodo tvegale ogromno, so sporočili.

Ukrajinska zračna obramba je nad ukrajinsko prestolnico ponoči sestrelila več brezpilotnih bojnih letalnikov, so sporočile ukrajinske oblasti in opozorile, da gre za že enajsti ruski zračni napad na Kijev od začetka maja.

Padajoči ostanki so poškodovali dve stanovanjski hiši, avtomobile in ceste, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je bilo na območju Kijeva sestreljenih skupno 18 brezpilotnih letalnikov kamikaz iranske izdelave.

Ukrajina, napad
PROFIMEDIA

“To noč je agresor izvedel še en obsežen napad z brezpilotnimi letali,” je dejal vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko. Po njegovih besedah so padajoči ostanki sestreljenih letalnikov povzročili nekaj škode v treh okrožjih. V eni od hiš je zaradi padlih ruševin izbruhnil požar, ki so ga nato pogasili. O morebitnih žrtvah za zdaj ni nobenih informacij, je dodal.

Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje v Ukrajini in njeno prestolnico, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo.

Ukrajina, napad
PROFIMEDIA

Rusija medtem krepi enote v Bahmutu

Rusija je na fronti za mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine okrepila svoje enote, kar naj bi bil odgovor na nedavno napredovanje ukrajinskih sil v okolici mesta, so sporočili z britanskega obrambnega ministrstva.

Ocenjujejo, da ima ruska vojska na voljo omejene sile, kar pomeni, da je zavzetje Bahmuta prioriteta ruskega vodstva.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hanna Maliar je pred tem na Facebooku zapisala, da je ruska vojska na območje prerazporedila več tisoč vojakov. Ob tem je poudarila, da ruske sile niso zmožne zmagati s kakovostjo, zato poskušajo zmagati s količino.

Boji v okolici Bahmuta
REUTERS/Sofiia Gatilova/

Britansko obrambno ministrstvo je v poročilu zapisalo tudi, da so okrepitve ruske vojske odgovor tudi na grožnje najemniške skupine Wagner, da bo svoje enote umaknila z Bahmuta. Poudarili so tudi, da je za rusko vodstvo zavzetje Bahmuta najpomembnejši vojni cilj, s katerim bi dosegli vsaj omejen uspeh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dobava bojnih letal Ukrajini pomeni “ogromno tveganje”, sporoča Rusija

Rusija se je odzvala tudi na napovedi ZDA, da bodo zahodnim zaveznicam dovolile, da Ukrajini dobavijo bojna letala F-16 ameriške izdelave, ter omogočile skupne programe zaveznic za usposabljanje pilotov ukrajinske vojske.

Če bodo zahodne države Ukrajini dobavile bojna letala F-16, bodo tvegale ogromno, je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS opozoril namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško.

“Vidimo, da se zahodne države še vedno držijo scenarija eskalacije. Pri tem so izpostavljene velikanskemu tveganju,” je dejal Gruško, poroča britanski BBC. “Vsekakor bomo to upoštevali v vseh naših načrtih in imamo vsa potrebna sredstva za dosego zastavljenih ciljev,” je dodal ob robu zasedanja sveta za zunanjo in obrambno politiko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje