Kmetje danes protestirali tudi pred Evropskim parlamentom v Bruslju (VIDEO)

Svet 24. Jan 202419:08 0 komentarjev

Pred Evropskim parlamentom v Bruslju se je danes zbralo na ducate francoskih kmetov, ki so protestirali zaradi vse večjih administrativnih obremenitev kmetov.

Nezadovoljstvo kmetov se postopno stopnjuje po celotni Evropi. Po Poljski in Romuniji, kjer so kmetje protestirali zaradi ukinitve uvozne dajatve Unije na ukrajinsko blago, s čimer se naj bi ustvarjala nelojalna konkurenca, ter Nemčiji in Franciji, kjer protestirajo že več dni, so se protesti zdaj prestavili še pred evropski hram demokracije.

“Pustite nas, pustite nam delati v miru,” je na protestu v Bruslju dejal eden od protestnikov. Kmetje nasprotujejo predvsem vse večjim administrativnim obremenitvam in regulaciji Evropske unije. Kmetje in rejci sicer nimajo enakih zahtev, so pa vsi naveličani neposluha politike in razpeti med željo po pridelavi in potrebo po zmanjšanju vpliva na biotsko raznovrstnost in podnebje.

Kot poroča Politico, naj bi proteste kmetov predvsem v Nemčiji in Franciji podpirala skrajna desnica, izjema pa da ni bil niti bruseljski protest, ki se mu je pridružila Marion Maréchal, sicer nečakinja Marine Le Pen in izvršna podpredsednica francoske skrajno desne stranke Reconcquête.

Tudi drugod po Evropi se protesti kmetov ne umirjajo

Francoski kmetje so danes nadalje blokirali ceste. S tem opozarjajo na visoke stroške, naraščajoče dajatve in stroge okoljske predpise. Poljski kmetje pa so zaprli ceste po državi in protestirali proti uvozu kmetijskih proizvodov, ki po njihovem mnenje spodkopavajo njihove prihodke. Želijo si konkretnih odgovorov vlade, ki obljublja, da bo ukrepe predstavila v prihodnjih dneh.

Po poročanju AFP je med drugim 200 traktorjev od danes blokiralo obvoznico Bordeauxa. Med protestom so se z minuto molka poklonili ženski in njeni hčerki, ki sta umrli v torkovem protestu, potem ko je avtomobil trčil v cestno oviro.

Protesti francoskih kmetov, ki so se začeli pred tednom dni v Oksitaniji, se širijo po državi, pri čemer so blokade Pariza po vzoru Berlina po navedbah AFP zaenkrat izključene.

Nezadovoljstvo kmetov se odraža tudi drugod po Evropi. Poljski kmetje so tako danes s traktorji in kmetijskimi stroji poskrbeli za več kot 160 akcij, s katerimi so blokirali ali upočasnili promet, medtem ko so trobili in mahali s poljskimi zastavami. Kot so pojasnili, nasprotujemo nenadzorovanemu uvozu kmetijskih proizvodov iz Ukrajine, je poročala AFP.

Protest kmetov v Franciji Protest kmetov v Franciji
Foto: Stephane Mahe/REUTERS
Protest kmetov v Franciji Protest kmetov v Franciji
Foto: Stephane Mahe/REUTERS
Protest kmetov v Franciji Protest kmetov v Franciji
Foto: PROFIMEDIA
Protest kmetov v FrancijI Protest kmetov v FrancijI
Foto: PROFIMEDIA
Protest kmetov v Franciji Protest kmetov v Franciji
Foto: PROFIMEDIA

Poljski premier Donald Tusk je dejal, da si želi ureditve, ki bo poskrbela, da poljski trg in poljski kmetje ne bodo ogroženi zaradi nenadzorovanega dotoka kmetijskih proizvodov iz Ukrajine.

Poljska je pod prejšnjo desno vlado prepovedala uvoz ukrajinskega žita, prepoved pa je ohranila tudi nova proevropska koalicija. Poljska je bila sicer trdna zaveznica Ukrajine, vendar so odnose med sosedama skazili gospodarski spori, vključno z uvozom ukrajinskega žita.

Nove regionalne proteste naj bi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za četrtek in petek načrtovali tudi nemške kmetje, ki protestirajo proti napovedanemu znižanju subvencij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!