Kolumbijski predsednik z vojsko nad protestnike

Svet 29. Maj 202112:31 > 19:17 0 komentarjev

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je po mesecu dni trajajočih protivladnih protestov v državi vnovič zaostril ukaz o napotitvi varnostnih sil proti protestnikom. Napovedal je, da bo v zahodno provinco Valle del Cauca in v mesto Cali, kjer je v petek umrlo najmanj deset ljudi, napotil vojsko.

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je po mesecu dni trajajočih protivladnih protestov v državi vnovič zaostril ukaz o napotitvi varnostnih sil proti protestnikom. Napovedal je, da bo v zahodno provinco Valle del Cauca in v mesto Cali, kjer so v petek umrli štirje ljudje, napotil vojsko.

“Od danes zvečer se začenja maksimalna razporeditev pripadnikov vojske v podporo policiji v mestu Cali in v Valle del Cauca,” je v petek zvečer po krajevnem času dejal Duque v video posnetku, objavljenem na Twitterju. Dejal je še, da bodo tja napotili več kot 7000 vojakov, podrobnosti pa ni navedel.

Guvernerka province Cauca, Clara Luz Roldan, je pred tem v petek razglasila policijsko uro, ki je v veljavi od 19. do 5. ure.

Proteste sprožila davčna reforma

V Caliju, kjer je žarišče protivladnih protestov, in na širšem območju je v petek prišlo do oboroženih spopadov okoli uličnih blokad, ki že več dni močno ovirajo gibanje prebivalcev in oskrbo mesta. Na protestih se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki so med drugim zaprli ceste. Po podatkih oblasti je bilo ubitih deset ljudi, od tega jih je bilo osem ustreljenih.

Protivladni protesti v državi so izbruhnili konec aprila. Sprva so bili uperjeni proti davčni reformi, ki jo je vlada medtem umaknila, kasneje pa med drugim tudi proti prav tako vmes že umaknjeni zdravstveni reformi.

V nasilnem posredovanju policije in nemirih je doslej po uradnih podatkih umrlo 49 ljudi, tudi dva policista. Ranjenih je bilo okoli 2000 ljudi, 123 oseb pogrešajo. Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch poroča o do 63 mrtvih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!