Macron na obisku v Pekingu: Dolgotrajna vojna ni v interesu Kitajske

Svet 05. Apr 202309:41 > 18:11 10 komentarjev
Emmanuel Macron
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob začetku tridnevnega obiska v Pekingu poudaril, da mora Kitajska odigrati pomembno vlogo pri iskanju poti do mira v Ukrajini. Napovedal je še, da si bo Francija prizadevala sodelovati s Kitajsko pri "skupni odgovornosti za mir in stabilnost" v Ukrajini. Na predvečer obiska Kitajske se je Macron po telefonu pogovarjal tudi z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Potrdila sta neomajno podporo njunih držav Ukrajini.

“Kitajska lahko s svojimi tesnimi odnosi z Rusijo, ki so bili v zadnjih dneh ponovno potrjeni, odigra pomembno vlogo,” je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron in pri tem omenil nasprotovanje Pekinga uporabi jedrskega orožja v Ukrajini ter njegov predlog za končanje konflikta v tej državi. Po njegovih besedah Kitajski ni v interesu, da bi vojna v Ukrajini trajala dolgo.

Kitajska ruske invazije doslej ni obsodila, je pa februarja predstavila mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozvala k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvarila pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

Macronov obisk na Kitajskem, prvi po letu 2019, bo po napovedih minil v znamenju vojne v Ukrajini, vendar pa so cilji obiska tudi ohranitev in uravnoteženje trgovinskih vezi med Pekingom in Evropo ter zaščita francoskih interesov v azijsko-pacifiški regiji. “Ne smemo se odcepiti, ločiti od Kitajske,” je dejal francoski predsednik in napovedal, da se bo Francija “proaktivno zavezala nadaljevanju trgovinskih odnosov s Kitajsko”.

Emmanuel Macron
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Pred potovanjem na Kitajsko se je Macron po telefonu pogovarjal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Govorila sta o podpori Ukrajini in potrdila neomajno podporo svojih držav Kijevu. Izrazila sta tudi željo, da bi Kitajska pomagala pospešiti iskanje rešitve za končanje vojne v Ukrajini.

Francoski predsednik, ki ga na potovanju spremlja 60-članska delegacija, bo v četrtek opravil pogovore s kitajskim državnim vrhom na čelu s predsednikom Ši Džinpingom, pri katerih bo sodelovala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V petek bo nato odpotoval še v Guangdžov na jugu države, v soboto pa se bo vrnil v domovino.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes komentiral morebitno odločitev Kitajske, da Rusiji pošlje orožje. “Zaveznice so bile jasne, da bi bilo vsakršno zagotavljanje smrtonosne pomoči Kitajske Rusiji zgodovinska napaka z velikimi posledicami,” je deljal po dvodnevnem zasedanju zunanjih ministrov Nata, na katerem so razpravljali tudi o politiki do Kitajske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje