Med tradicionalnim obrezovanjem v Južni Afriki umrlo več deset dečkov

Svet 19. Dec 202118:41 > 18:41
Južno afriška republika
Profimedia

V južnoafriški pokrajini Eastern Cape je med iniciacijskimi obredi, ki zaznamujejo prehod iz otroštva v odraslost, umrlo najmanj 30 dečkov, še 80 pa jih je bilo hospitaliziranih, je danes sporočila zbornica tradicionalnih voditeljev te pokrajine.

Država je skoraj na polovici poletne sezone ulwaluko, v kateri na tisoče dečkov, starih 16 let, opravi tradicionalno obrezovanje in z njim povezane obrede, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po obrezovanju, ki ga opravi tradicionalni zdravnik, naj bi dečki nekaj časa preživeli v osami v podeželskem grmovju, kjer pa za mnoge od njih ni ustrezno poskrbljeno, je opozoril predsednik zbornice tradicionalnih voditeljev Nkosi Langa Mavuso. Dečki so umrli zaradi dehidracije, sepse in neustreznega previjanja ran.

Generalni sekretar kongresa tradicionalnih voditeljev Južne Afrike Zolani Mkiva je za televizijo eNCA povedal, da je treba storiti nekaj drastičnega, da bi ustavili te nepotrebne smrti, ki se zgodijo vsako leto.

Do večine smrti pride v nezakonitih šolah iniciacije, je poudaril predsednik vlade pokrajine Eastern Cape Oscar Mabuyane. Opozoril je, da mladi ne umirajo, če so postopki pravilno izvedeni.

Letos se je na obrede prijavilo približno 70.000 fantov. Zaradi epidemije covida-19 je bila sicer ta praksa od marca lani do junija letos prekinjena.