Merkel pri papežu o podnebnih spremembah in zlorabah

Svet 07. Okt 202115:42 > 17:37 0 komentarjev
Angela Merkel in papež Frančišek
Vatican Media/REUTERS

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na poslovilnem srečanju s papežem Frančiškom govorila o podnebnih spremembah in zlorabah s strani duhovščine. V okviru obiska v Rimu se je kanclerka danes srečala še z italijanskim premierjem Mariom Draghijem, ki se je poklonil njeni ključni vlogi zadnjih 16 let pri oblikovanju prihodnosti Evrope.

“Imela sva pomembno razpravo o zlorabah otrok,” je po srečanju s papežem novinarjem dejala nemška kanclerka Angela Merkel. “S svojim obiskom sem želela poudariti, da smo prepričani, da mora resnica priti na dan in da se je treba soočiti s tem,” je dodala hči luteranskega duhovnika.

Škandali o spolnih zlorabah v Cerkvi so pretresli številne države, tudi Nemčijo. S papežem Frančiškom  pa sta danes govorila še o podnebnih spremembah, ki je pomembna tema tudi za Frančiška. Merklovo je danes v Vatikanu sprejela švicarska garda, nakar sta si s papežem izmenjala darila. Obiskala je tudi baziliko sv. Petra in se srečala s Hansom Zollnerjem, ki je vodilni strokovnjak Vatikana glede ukrepov za varovanje otrok.

Angela Merkel in papež Frančišek
Vatican Media/­REUTERS

V Rimu se je sestala še z Mariom Draghijem. Italijanski premier je bil poln hvale glede kanclerke, ki je po njegovih besedah “v svojih 16 letih igrala ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti Evrope”. “In je vzor za številna dekleta in mlade ženske, ki želijo v politiko. Manjkala nam bo,” je poudaril Draghi.

To je bilo predvidoma njuno zadnje dvostransko srečanje, sicer pa se bo v Rimu v svoji uradni vlogi mudila še predvidoma konec oktobra na vrhu G20. Je pa Merklova zagotovila, da se bo v Italijo, ki ji je ljuba, vrnila tudi po končani politični karieri.

Merkel se po 16 letih vodenja nemške vlade umika iz politike. Do oblikovanja nove nemške vlade sicer ostaja na kanclerskem položaju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!