Ministrica Fajon v Indiji: Slovenija podpira reformo Varnostnega sveta ZN

Svet 04. Mar 202317:06 2 komentarja
Tanja Fajon
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve/TWITTER

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v New Delhiju na forumu Raisina Dialogue poudarila pomen spoštovanja mednarodnega prava. Ministrica je danes obiskala tudi center za izobraževanje in opolnomočenje žensk in deklic.

Predpogoj za učinkovit multilateralni sistem je moč pravil in ne vladavina moči, je na panelu o vlogi ZN v prihodnosti v okviru foruma Raisina Dialogue v New Delhiju poudarila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

“Slovenija podpira splošno reformo ZN, vključno z reformo Varnostnega sveta. Samo s spoštovanjem mednarodnega prava se bomo izognili miru v koščkih,” je na panelu o prihodnosti in novih poteh za učinkovite ZN poudarila Fajon, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Panelno razpravo sta soorganizirala Blejski strateški forum in indijska organizacija Observer Research Fundation (ORF), sicer organizatorka konference Raisina Dialogue, osrednje vsakoletne indijske mednarodne konference o zunanjepolitičnih temah.

Na panelu o rešitvah za čedalje bolj razdeljen svet, na katerem je Fajon nastopila skupaj z zunanjima ministroma Južne Afrike in Šrilanke, je posebno pozornost namenila mladim, še posebej ženskam in deklicam. Opozorila je na velik razkorak med spoloma ter opozorila: “Po nekaterih ocenah bomo potrebovali približno 130 let, da bom zares opolnomočili polovico svetovnega prebivalstva.”

V okviru obiska v New Delhiju je ministrica Fajon obiskala tudi center za izobraževanje in opolnomočenje žensk in deklic, ki deluje v okviru nevladne organizacije Plan India. Seznanila se je z aktivnostmi, ki so na voljo deklicam in ženskam iz deprivilegiranega okolja, so sporočili z MZEZ.

Fajon se je v minulih dneh ob robu foruma srečala tudi z zunanjimi ministri Indije, Butana, Bangladeša, Južne Afrike in Šrilanke, sogovornikom pa je med drugim predstavila kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2024 in 2025.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje