Mississippi poziva vrhovno sodišče k odpravi odločitve glede pravice do splava

Svet 23. Jul 202111:28 0 komentarjev
Vrhovno sodišče
Andrew Kelly/REUTERS

Odločitev vrhovnega sodišče Roe proti Wade iz leta 1973, ki predvideva pravico ženske, da se odloči za splav, preden je zarodek sposobne preživeti izven maternice, je nenehna tarča nasprotnikov pravice do izbire. Za njeno razveljavitev si med drugim prizadeva Mississippi.

Pristojni v ameriški zvezni državi Mississippi so v pisni vlogi pozvali vrhovno sodišče ZDA, naj razveljavi odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, ki predstavlja pravno podlago za uresničevanje pravice do izbire za splav v zveznih državah.

Generalna tožilka Mississippija Lynn Fitch je v pisni vlogi glede zakona države Mississippi iz leta 2018 zatrdila, da je bila odločitev Roe proti Wade napačna in jo je potrebno odpraviti. “To, da bi bil splav ustavna pravica, nima nobene osnove v besedilu, strukturi, zgodovini ali tradiciji,” je zapisala po navedbah CNN.

Odločitev Roe proti Wade predvideva pravico ženske, da se odloči za splav, preden je zarodek sposoben preživeti izven maternice. Zdravniška stroka se strinja, da do take stopnje razvoja pride med 24 in 28 tednom nosečnosti.

Lynn Fitch vztraja, da mora veljati zakon Mississippija, ki prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti razen v primeru ogroženosti zdravja nosečnice ali nepravilnosti v razvoju zarodka. Zakon, ki zdravnikom grozi z odvzemom licence in drugimi kaznimi v primerih kršitev, ne dopušča izjem v primeru posilstva ali incesta. Zakon je padel na nižje stopenjskih sodiščih, Mississippi pa se je odločil za pritožbo na vrhovno sodišče, ki se je odločilo sprejeti pritožbo v obravnavo.

Ustni argumenti bodo na vrsti jeseni ali pozimi, odločitev pa bodo ustavni sodniki sprejeli čez slabo leto dni, junija 2022. Pred tem bo pisno vlogo podal Center za reproduktivne pravice, ki zastopa edino kliniko, kjer je mogoče v Mississippiju opraviti splav. Odvetniki Centra za reproduktivne pravice so že lani pozvali vrhovno sodišče, naj ne sprejme pritožbe in ohrani odločitev prizivnega sodišča.

Veracruz
Oscar Martinez/REUTERS

Izziv odločitvi Roe proti Wade je bil le vprašanje časa, odkar se je v času nekdanjega predsednika Donalda Trumpa okrepila konservativna večina vrhovnega sodišča. Po tem ko je lani umrla liberalna sodnica Ruth Bader Ginsburg je Trump na njeno mesto imenoval konservativno sodnico Amy Coney Barrett, kar pomeni, da vrhovno sodišče sestavlja šest konservativnih sodnikov in trije liberalni.

Rahljanje zakonodaje v Mehiki

Ta teden je zakonodajo s področja splava spremenila še ena mehiška zvezna država. 8-milijonski Veracruz se tako pridružuje Ciudadu de Mexico, Oaxaci in Hidalgu, kjer so že dekriminalizirali opravljanje splava in ženskam omogočili, da v prvih 12 tednih nosečnosti opravijo splav. V preostalih zveznih državah Mehike je pravica do splava v začetnem obdobju nosečnosti še vedno omejena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!