Moskva: konec konflikta le s priznanjem štirih regij. Ukrajini milijarda pomoči

Svet 13. Dec 202219:28 9 komentarjev
Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Ruske oblasti so danes opozorile, da ne bo prišlo do nikakršnega napredka pri reševanju konflikta v Ukrajini, dokler Kijev ne bo priznal štirih ukrajinskih regij kot ruskih. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem opozoril, da ukrajinski energetski sektor potrebuje približno 800 milijonov evrov pomoči. To so udeleženci mednarodne konference v Parizu tudi obljubili. Prav tako danes se je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) strinjala, da v jedrske elektrarne v Ukrajini pošlje stalne ekipe.

Ruske oblasti so danes opozorile, da ne bo prišlo do nikakršnega napredka pri reševanju konflikta v Ukrajini, dokler Kijev ne bo priznal štirih ukrajinskih regij kot ruskih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ukrajinska stran mora upoštevati novo realnost, ki se je razvila na terenu. Te razmere kažejo, da ima Rusija nova ozemlja,” je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da bo brez upoštevanja teh dejstev vsakršen napredek nemogoč.

Moskva namreč trdi, da si je septembra letos po sicer mednarodno nepriznanih referendumih priključila štiri ukrajinske regije – Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson -, čeprav jih ne nadzoruje v celoti. Novembra se je Moskva tudi umaknila iz mesta Herson, vendar še naprej nadzoruje večino istoimenske regije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek v nagovoru skupine G7 pozval Rusijo, naj dokaže, da se je sposobna odpovedati agresiji in naj začne umikati vojake iz Ukrajine še ta božič. Peskov je ta predlog Zelenskega zavrnil.

Ukrajinski predsednik je pozval tudi k dodatnemu orožju in gospodarski pomoči Ukrajine, pri čemer pa je Peskov opozoril, da bodo te zahteve le prispevale k nadaljevanju spopadov.

Ukrajini obljubili pomoč v višini milijarde evrov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril tudi, da ukrajinski energetski sektor potrebuje približno 800 milijonov evrov pomoči. Francoski predsednik Emmanuel Macron je zato danes ob začetku mednarodne konference v Parizu poudaril, da je njen namen pomagati ukrajinskemu ljudstvu prebroditi zimo v luči ruskih napadov na kritično infrastrukturo.

Macron je dejanja Rusije označil za vojni zločin in poudaril, da je sedaj treba podpreti sposobnost ukrajinskega ljudstva, da se upre. Kot konkretne zaveze je med drugim naštel dobavo generatorjev in pomoč pri popravilu infrastrukture.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je opozoril, da ukrajinska energetska infrastruktura potrebuje približno 800 milijonov evrov nujne pomoči za zadovoljevanje potreb prebivalstva v zimskem času. “Seveda gre za zelo visok znesek, vendar so stroški manjši od stroškov morebitnega izpada elektrike,” je povedal zbranim v Parizu v nagovoru prek video povezave.

Poudaril je še, da bo Ukrajina zaradi napadov na energetsko infrastrukturo to zimo porabila več plina kot sicer. To pa bo zahtevalo uvoz dveh milijard kubičnih metrov plina v zimskem času in povečan uvoz električne energije iz sosednjih držav EU.

Ukrajina je sicer že od junija povezana s skupnim evropskim električnim omrežjem, potem ko je prekinila povezavo z ruskim in beloruskim omrežjem.

Konference se je udeležila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je napovedala novo dobavo nujno potrebnih električnih generatorjev s strani EU, dobavo do 30 milijonov LED žarnic in vzpostavitev zdravstvenega in energetskega vozlišča rescEU na Poljskem, ki bo olajšalo prevoz in skladiščenje donacij tretjih oseb in pomagalo pri njihovi dostavi v Ukrajino.

Zelenski je ob tem poudaril, da so transformatorji, oprema za obnovo visokonapetostnih omrežij, plinske turbine in generatorji postali tako nujni kot oklepna vozila in neprebojni jopiči.

Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Obljubljena pomoč v višini milijarde evrov

Udeleženci mednarodne konference v Parizu so Ukrajini nato tudi obljubili pomoč v višini milijarde evrov, je sporočila francoska zunanja ministrica Catherine Colonna. Ob tem je poudarila, da so presegli 800 milijonov evrov, k čemur je na začetku konference pozval Kijev, in da ne gre za posojila, temveč za darila v denarju in blagu.

Od milijarde evrov bo 415 milijonov namenjenih energetskemu sektorju, 25 milijonov za oskrbi z vodo, 38 milijonov za hrano, 17 milijonov za zdravstvo in 22 milijonov za promet. Preostanek, skoraj 493 milijonov evrov, še ni razdeljen, je dejala Colonna.

Hvaležnost za obljubljena sredstva je že izrazil ukrajinski predsednik vlade Denis Šmihal. “Za nas v Ukrajini je to zelo močan signal,” je dejal in dodal, da obljubljena pomoč kaže na to, da ves “civiliziran svet podpira Ukrajino”.

Na konferenci v Parizu je sodelovalo približno 70 držav, mednarodnih organizacij in predstavniki EU, med njimi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Najnovejši paket energetske pomoči EU za Ukrajino bo med drugim vključeval 40 velikih generatorjev iz rezerve rescEU, sto malih in srednjih generatorjev iz Francije, 19 generatorjev iz Slovaške, 23 generatorjev iz Nemčije, 252 transformatorjev iz Litve in štiri sisteme za zasilno napajanje iz Poljske.

IAEA bo v jedrske elektrarne v Ukrajini poslala stalne ekipe

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) se je strinjala, da bo v jedrske elektrarne v Ukrajini, vključno z nuklearko v Zaporožju, ki je pod nadzorom Rusije, poslala stalne ekipe, je danes sporočil ukrajinski premier Denis Šmihal. “Namen misij je zavarovati elektrarne in zabeležiti vse poskusa vpliva nanje od zunaj, zlasti obstreljevanje s strani ruskega agresorja,” je po srečanju z vodjo IAEA Rafaelom Grossijem v Parizu povedal Šmihal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski premier, ki se je v francoski prestolnici danes udeležil tudi mednarodne konference, na kateri so udeleženci Ukrajini obljubili pomoč v višini milijarde evrov, je dodal, da bodo ekipe IAEA napotili v jedrske elektrarne v Rivnem, Hmelnickem, Pivdenoukrajinskem, Černobilu in Zaporožju. Pri tem časovnega okvirja ni navedel.

Šmihal je sicer Grossiju ponovil zahtevo Ukrajine po vzpostavitvi demilitarizirane cone na območju nuklearke v Zaporožju in to označil za prednostno nalogo Kijeva. V največji jedrski elektrarni v Evropi je sicer že nameščena ekipa IAEA.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa vzbuja strah pred jedrsko nesrečo. IAEA si prizadeva, da bi na območju jedrske elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje za jedrsko nesrečo. Ruske sile medtem v zadnjih mesecih redno obstreljujejo ukrajinsko energetsko infrastrukturo po vsej državi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje