Musk si je premislil glede financiranja Starlinka v Ukrajini: “K vragu s tem”

Svet 16. Okt 202213:08 3 komentarji
Elon Musk
Mike Blake/REUTERS

Kljub temu da je ustanovitelj podjetja SpaceX in milijarder Elon Musk še v petek trdil, da njegovo podjetje nima dovolj denarja, da bi financiralo Starlink v Ukrajini, si je dan kasneje – kot kaže – premislil. "K vragu s tem," je zapisal na Twitterju in naznanil, da bo SpaceX še naprej financiral satelitski internet Starlink v Ukrajini.

Dan po tem, ko je ustanovitelj podjetja SpaceX in milijarder Elon Musk sporočil, da SpaceX ne bo mogel v nedogled financirati satelitskega interneta Starlink v Ukrajini, si je premislil in sporočil, da ga bo njegovo podjetje še naprej financiralo. “K vragu s tem. Čeprav Starlink še vedno izgublja denar in druga podjetja dobivajo milijarde dolarjev od davkoplačevalcev, bomo še naprej brezplačno financirali ukrajinsko vlado,” je v soboto zapisal na Twitterju.

Kot smo poročali, je pred tem je v seriji tvitov opozoril, da vzdrževanje Starlinka stane 20 milijonov dolarjev na mesec, SpaceX pa naj bi doslej za vzdrževanje Ukrajine na spletu porabil 80 milijonov dolarjev. Hkrati je namignil, da tega ne more financirati v nedogled.

“SpaceX ne zahteva povračila preteklih stroškov, vendar tudi ne more financirati obstoječega sistema v nedogled,” je poudaril Musk.

Kijev razjezil z anketo o končanju vojne

Milijarder je sicer nedavno izzval jezo Kijeva, potem ko je na Twitterju objavil anketo s svojimi predlogi za končanje vojne v Ukrajini. Ti so med drugim vključevali izvedbo novih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih in prepustitev Krima Rusiji.

Po poročanju ameriških medijev je eden najbogatejših ljudi na svetu prejšnji mesec zaprosil Pentagon, naj program Starlink financira namesto njega. Medtem pa je CNN poročal, da podatki družbe SpaceX, ki jih je podjetje delilo s Pentagonom, kažejo, da so približno 85 odstotkov prvih 20.000 terminalov v Ukrajini vsaj delno plačale države ali drugi subjekti. Ti naj bi plačali tudi približno 30 odstotkov internetnega dostopa.

Sistem Starlink, ki se je izkazal za ključnega za ukrajinsko vojsko, sicer deluje tako, da prek omrežja satelitov zagotavlja širokopasovni internet. Ukrajina je ta teden Starlinku pripisala zasluge za pomoč pri ponovnem zagonu ključne infrastrukture, potem ko je državo pretreslo več kot sto ruskih raketnih napadov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje