Na Bližnjem vzhodu začelo veljati premirje

Svet 21. Maj 202107:28 > 26. Jul 2021 16:13 0 komentarjev
Palestina
REUTERS/Suhaib Salem

Veljati je začelo premirje med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Po enajstih dneh medsebojnega obstreljevanja, ki je zahtevalo več kot 240 življenj, je premirje začelo veljati danes ob 2. uri po lokalnem času.

Po enajstih dneh medsebojnega obstreljevanja, v katerem je umrlo več kot 240 ljudi, večinoma v Gazi, je danes ob 2. uri po lokalnem času začelo veljati premirje med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Uveljavitev premirja so pred tem v četrtek potrdili tako v kabinetu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja kot tudi vodilni člani gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij obe strani spoštujeta premirje, pri dosegi katerega je posredoval Egipt. Obe strani sta razglasili zmago v konfliktu, ki je trajal od 10. maja. Premirje velja tudi za drugo najmočnejšo palestinsko oboroženo skupino v Gazi Islamski džihad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Netanjahu vojaško operacijo označil za izjemen uspeh

Izraelski premier Netanjahu je 11-dnevno vojaško operacijo na območju Gaze označil za izjemen uspeh. Kot je dejal, je Izrael dosegel svoje cilje v operaciji proti palestinskima gibanjema Hamas in Islamski džihad. Dodal je, da javnost ne ve vsega o izraelskih dosežkih v operaciji, Hamas pa tudi ne. Zatrdil je, da je bilo v izraelskih napadih na Gazo ubitih “več kot 200 teroristov”, med njimi 25 poveljnikov.

Izraelski obrambni minister Beni Ganc je dodal, da je operacija sledila načrtom, ki so jih pripravljali “leta in mesece”. “Vojaške akcije je konec. Zdaj je čas za politično ukrepanje,” je dodal.

Ameriški predsednik Joe Biden
Melina Mara/Pool/REUTERS

Biden pozdravil premirje med Hamasom in Izraelom

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek pozdravil premirje med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom. Dodal je, da vidi resnično priložnost za pot do trajnega miru med Izraelom in Palestinci. Žrtvam nasilja je izrazil sožalje. Izpostavil je ključno vlogo Egipta pri posredovanju za premirje, vendar dodal, da je bil sam s svojo vlado intenzivno vpleten v prizadevanja za konec prelivanja krvi.

“Verjamem, da si tako Palestinci kot Izraelci enako zaslužijo varno življenje, svobodo, blaginjo in demokracijo. Moja vlada bo nadaljevala tiho in neizprosno diplomacijo v tej smeri,” je dejal Biden.

Po začetku premirja je ameriški državni sekretar Antony Blinken tvitnil, da bo v “prihodnjih dneh” odpotoval na Bližnji vzhod. Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je nato pojasnil, da se je Blinken pogovarjal z izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijem, ki je pozdravil načrtovani obisk Blinkna v regiji. Oba sta pozdravila posredovanje Egipta, Blinken pa je dodal, da bo ostal v tesnih stikih z egiptovskim kolegom in drugimi vodilnimi predstavniki v regiji.

Slovenija: Premirje obetaven razvoj dogodkov

V četrtek zvečer dogovorjena prekinitev ognja predstavlja obetaven razvoj dogodkov, a obenem pozivamo k nadaljnjim prizadevanjem za doseganje trajne politične rešitve in miru, so danes na Twitterju sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Svetovne velesile, vrsta evropskih držav in Evropska unija so prekinitev ognja danes pozdravile in obenem pozvale k politični rešitvi konflikta. Papež Frančišek je pozval k molitvi za mir, Združeni narodi pa so posvarili pred prevelikim optimizmom.

“Evropska unija pozdravlja prekinitev ognja, s katero se končuje nasilje v in okoli Gaze,” je v izjavi zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Zahvalil se je Egiptu, Katarju, Združenim narodom, ZDA in drugim, ki so posredovali pri tem. A kot je dodal, bo “samo politična rešitev prinesla trajen mir in za vedno končala palestinsko-izraelski konflikt”.

V Ljubljani je se je zbralo nekaj protestnikov v podporo Palestincem.

protest v podporo Palestincem protest v podporo Palestincem
N1
protest v podporo Palestincem protest v podporo Palestincem
N1
protest v podporo Palestincem protest v podporo Palestincem
N1

Konflikti zahtevali več kot 230 življenj

Zadnji spopadi so izbruhnili po nekaj tednih napetosti v Jeruzalemu zaradi odločitve izraelskega sodišča o deložaciji palestinskih družin iz objektov, ki so bili pred letom 1948 v lasti Izraelcev. Izraelske varnostne sile so med svetim muslimanskim mesecem ramazan zaprle priljubljeno zbirališče v Starem mestu, v mošejo Al Aksa pa je večkrat vstopila izraelska policija.

Okrog mošeje je bilo več manjših spopadov in protestov, kjer so Palestinci izraelske sile obmetavali s kamenjem, policija pa je streljala z gumijastimi naboji in šok granatami. Nasilje pa se je zaostrilo 10. maja, ko je začel Hamas izstreljevati rakete z območja Gaze.

Izrael je od takrat izvedel več sto zračnih napadov na tarče Hamasa, pri čemer je umrlo več kot 230 Palestincev, med njimi tudi nedolžni civilisti. Hamas je proti Izraelu izstrelil več kot 4.000 raket, vendar jih večina ni dosegla cilja.

Uničila jih je izraelska protiraketna obramba, ali pa so zatavale in padale tudi na Gazo. Kljub temu je bilo na izraelski strani ubitih 12 državljanov in dva tuja delavca. Na obeh straneh je bilo tudi več tisoč ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!