Izrael odobril enostransko prekinitev ognja

Svet 20. Maj 202121:48 > 22:23 0 komentarjev
Napadi v Gazi.
Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

Izraelski mediji poročajo, da je vlada premierja Benjamina Netanjahuja razglasila enostransko premirje po 11 dneh ofenzive proti Hamasu v Gazi, ki na Izrael izstreljuje rakete. O prekinitvi ognja neuradno poročajo tudi diplomati na ZN, kjer poteka zasedanje Generalne skupščine na to temo.

Odločitev o prekinitvi ognja naj bi bila posledica povečanega pritiska ZDA na Izrael. Prekinitev ognja naj bi začela veljati v petek zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času. Netanjahujev kabinet novice še ni potrdil, prav tako še ni komentarja od Hamasa.

V desetih dneh umrlo več kot 230 ljudi

Konflikt je izbruhnil 10. maja, ko je palestinsko gibanje Hamas izstrelilo prve rakete proti Jeruzalemu, potem ko Izrael ni izpolnil zahteve po umiku svojih varnostnih sil z območja mošeje Al Aksa na Tempeljskem griču. Izrael je odgovoril z letalskimi napadi na Gazo.

Spopadi potekajo vse od takrat. Hamas in druge islamistične skupine v Gazi so doslej na Izrael izstrelile več kot 4000 raket, pri čemer je tam umrlo 12 ljudi, so navedle izraelske oblasti. V izraelskih letalskih napadih na Gazo pa je bilo ubitih najmanj 232 ljudi, od tega 65 otrok. Okoli 1900 ljudi je bilo ranjenih, navaja ministrstvo za zdravje na območju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!