Zagorel avtobus iz Severne Makedonije: umrlo je 45 ljudi, tudi 12 otrok

Črna kronika 23. Nov 202106:10 > 16:26 1 komentar

V Bolgariji je zagorel avtobus z registrskimi tablicami Severne Makedonije. Umrlo je 45 ljudi, med smrtnimi žrtvami je bilo 12 mladoletnih. Vlada Severne Makedonije je že razglasila tridnevno državno žalovanje.

Na avtocesti na zahodu Bolgarije je zagorel avtobus, ogenj pa je zahteval 45 življenj. Avtobus je imel registrske tablice Severne Makedonije.

Med smrtnimi žrtvami je 12 otrok. Sedem ljudi z opeklinami, ki so skočili iz gorečega vozila, so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Sofijo. Kot je eden od preživelih povedal premierju Severne Makedonije Zoranu Zaevu, so potniki spali, prebudil pa jih je zvok eksplozije.

Po besedah Zaeva so bile žrtve mlajše osebe, stare med 20 in 30 let. Premier je prav tako sporočil, da je na avtobusu potoval tudi državljan Srbije iz naselja Preševo. Nesrečo je preživel in se zdravi v bolnišnici. Na avtobusu je bil menda tudi državljan Belgije.

Ogenj je avtobus zajel okrog 2. ure ponoči blizu vasi Bosnek, ki leži približno 45 kilometrov južno od Sofije. Večina žrtev je iz Severne Makedonije, je povedal uradnik veleposlaništva Severne Makedonije. Avtobus je bil na poti iz Turčije (Carigrada) v Severno Makedonijo, na njem so bili turisti. Bil je eden od štirih turističnih avtobusov, ki so v ponedeljek zvečer vstopili v Bolgarijo.

Bolgarija Bolgarija
Stoyan Nenov/REUTERS
Bolgarija Bolgarija
Stoyan Nenov/REUTERS
Bolgarija Bolgarija
Stoyan Nenov/REUTERS
Bolgarija Bolgarija
Stoyan Nenov/REUTERS
Bolgarija Bolgarija
Stoyan Nenov/REUTERS
Bolgarija Bolgarija
Stoyan Nenov/REUTERS

Nesreča avtobusa iz Severne Makedonije je najbolj smrtonosna nesreča avtobusa v Bolgariji.

“Neznanska tragedija”

Po navedbah medijev je zagorel avtobus agencije Besa trans, ki organizira turistične in nakupovalne izlete v Carigrad.

Premier Zaev je po navedbah medijev takoj po novici o nesreči stopil v stik z bolgarskim kolegom. Začasni bolgarski predsednik vlade Stefan Janev se je odpravil na kraj nesreče, kjer je novinarjem povedal, da se je zgodila “neznanska tragedija”. Da so ljudje v vozilu povsem zgoreli, pa je dejal minister za notranje zadeve Bojko Raškov, ki, kot je še povedal, česa takega še ni videl. Identifikacija žrtev bo po njegovih besedah zelo zahtevna.

Kdaj točno je ogenj zajel avtobus, še ni znano. Ali je avtobus zagorel in se nato zaletel ali pa se je vozilo najprej zaletelo, nato pa še zagorelo.

Tridnevno žalovanje

Vlada Severne Makedonije je že razglasila tridnevno državno žalovanje. Na vseh vladnih stavbah zastave že visijo na pol droga.

Sožalje družinam in prijateljem žrtev tragične nesreče sta na Twitterju izrekla slovenski predsednik Borut Pahor in slovensko zunanje ministrstvo. Pahor je obenem poslal sožalni pismi makedonskemu in bolgarskemu predsedniku.

Sožalje družinam in prijateljem umrlih je izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen. Hkrati je tistim, ki so bili poškodovani, zaželela hitro okrevanje. “V teh strašnih časih je Evropa solidarna z vami,” je še dejala, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Z izrazi sožalja in željami za hitro okrevanje poškodovanih v nesreči se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje