Na Češkem volijo predsednika, med favoriti tudi bivši premier Babiš

Svet 13. Jan 202307:11 > 15:56 0 komentarjev
Andrej Babiš
Andrej Babiš je že oddal svoj glas (David W Cerny/REUTERS)

Čehi se ta konec tedna odpravljajo na volišča, kjer bodo izbirali novega predsednika države. Predvolilne ankete kažejo, da nikomur od glavnih favoritov ne bo uspelo doseči polovice glasov, ki jo je treba zbrati za zmago v prvem krogu. Med kandidati, ki jim kaže najbolje, je tudi nekdanji premier Andrej Babiš.

Na Češkem so se danes odprla volišča, na katerih bodo volivci še do sobote izbirali novega predsednika države. Za ta najvišji položaj se poteguje osem kandidatov, dejanski boj pa se bo odvijal med tremi kandidati, med katerimi je tudi bivši premier Andrej Babiš. Zmagovalec, ki bo nasledil Miloša Zemana, bo verjetno odločen v drugem krogu.

Poleg nekdanjega premierja Babiša imata največ možnosti za najboljšo uvrstitev še nekdanji načelnik generalštaba češke vojske Petr Pavel in nekdanja rektorica Mendlove univerze v Brnu Danuše Nerudova. Vsem trem javnomnenjske raziskave napovedujejo med 21 in 30 odstotkov glasov. Razen če bo kandidat v prvem krogu dobil več kot 50 odstotkov glasov, kar je malo verjetno, se bosta dva najboljša kandidata pomerila v drugem krogu, ki bo 27. in 28. januarja.

V času visokih cen energentov in skoraj 20-odstotne inflacije se vsi trije favoriti za položaj četrtega predsednika v zgodovini samostojne Češke volivcem predstavljajo kot dejavnik stabilnosti v turbulentnem obdobju. Babiš poudarja, da je krizni menedžer, Pavel izpostavlja, da je izkušen in miren voditelj, ki ne širi kaosa, Nerudova pa želi Češki dati pospešek.

Katera dva kandidata se bosta uvrstila v drugi krog, je težko napovedati. Če bi se v drugi krog uvrstil Babiš, bi po ocenah analitikov in glede na javnomnenjske ankete izgubil dvoboj tako proti Pavlu kot proti Nerudovi.

Češka
David W Cerny/REUTERS

In kdo so preostali kandidati, ki so se podali v bitko za naslednika dosedanjega predsednika Zemana? To so nekdanji veleposlanik v Franciji Pavel Fischer in desničarski populist ter nekdanji veleposlanik v Rusiji Jaroslav Bašta, senator Marek Hilšer, rektor Karlove univerze v Pragi Tomaš Zima ter podjetnik in matematik Karel Diviš. Zeman po dveh predsedniških mandatih ne more več kandidirati na položaj.

Volišča so danes odprta med 14. in 22. uro, v soboto pa od 8. do 14. ure. Prve izide je pričakovati v soboto zvečer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čehi tokrat tretjič v zgodovini neposredno volijo predsednika države. Pred tem je češkega oz. češkoslovaškega predsednika volil parlament. Češki predsednik ima v skladu z ustavo predvsem predstavniško funkcijo. V javnih razpravah pa velja za pomembnega oblikovalca javnega mnenja. Je vrhovni poveljnik oboroženih sil in imenuje ustavne sodnike. Predsednik lahko zakone vrne v parlament, a poslanci lahko njegov veto preglasujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!