Na Hrvaškem postopek proti Plenkoviću zaradi suma navzkrižja interesov

Svet 01. Okt 202120:25 0 komentarjev
Andrej Plenković
Johanna Geron/REUTERS

Hrvaška komisija, pristojna za odločanje o navzkrižju interesov, je sprožila postopek proti predsedniku hrvaške vlade Andreju Plenkoviću zaradi netočnih informacij pri navedbi premoženjskega stanja.

Hrvaška komisija, pristojna za odločanje o navzkrižju interesov, je danes sprožila postopek proti predsedniku hrvaške vlade Andreju Plenkoviću zaradi netočnih informacij pri navedbi premoženjskega stanja. Ob prijavi premoženja hrvaški premier ni omenil nekaterih nepremičnin in zneska porodniškega nadomestila svoje soproge Ane Maslać Plenković.

Komisija je na današnji seji odločila sprožiti postopek proti Plenkoviću, ker ni omenil, da je njegova soproga solastnica nepremičnine v kraju Makoše nedaleč od Dubrovnika. Plenković ni natančno navedel niti zneska, ki ga je njegova soproga prejela med porodniškim dopustom.

Zavrnili Plenkovićevo pojasnilo

Člani komisije so zavrnili Plenkovićevo pojasnilo, da ga njegova soproga ni obvestila o premoženju, ker ni vedela, da je podedovala tretjino nepremičnine od pokojnega očeta, saj je bila takrat mladoletna. Sprejeli niso niti pojasnila, da ni prijavil soproginega nadomestila, ker je bilo nižje kot njena plača. Komisija je poudarila, da so državni uradniki obvezani prijaviti vse bistvene spremembe glede prihodkov, ne glede na to, ali gre za višje ali nižje zneske.

Proti Plenkoviću niso sprožili postopka v primeru velikosti njegovega stanovanja, ki ga je prijavil. Izvedenci so ugotovili, da se prijavljena velikost stanovanja ne razlikuje bistveno od dejanskega stanja. Če bodo ugotovili, da je Plenković kršil zakon o preprečevanju navzkrižja interesov, lahko sledi denarna kazen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!