Na Japonskem bledi spomin na trojno katastrofo pred enajstimi leti

Svet 11. Mar 202215:16 0 komentarjev
Japonska
PROFIMEDIA

Na Japonskem se spominjajo silovitega potresa in cunamija na severovzhodu države, ki je pred enajstimi leti sprožil uničujočo jedrsko nesrečo v Fukushimi. Osrednje slovesnosti v Tokiu ni bilo. Spomin na trojno katastrofo, ki je zahtevala približno 20.000 življenj in trajno zaznamovala celotno državo, v državi počasi bledi.

Osrednje državne slovesnosti v spomin na žrtve v japonski prestolnici letos niso pripravili, ker je vlada premierja Fumia Kishide sklenila, da več kot desetletje po katastrofi obletnice ne bodo več obeleževali. Kljub temu so se na severovzhodu države zbrali mnogi žalujoči in več kot 33.000 nekdanjih prebivalcev območja, ki so bili primorani zapustiti domove zaradi sevanja ali pa so se sami odločili za odhod.

Z minuto molka natanko ob 14.46 uri po krajevnem času, v trenutku, ko je 11. marca 2011 ta del Japonske prizadel potres z magnitudo 9,0, so se spomnili žrtev trojne katastrofe. Japonska televizija je v živo predvajala posnetke ljudi, ki molijo proti oceanu, medtem ko so študenti spuščali zmaje s sporočili upanja.

Medtem ko spomin na naravno katastrofo in nesrečo v Fukushimi bledi, država aktivno promovira idejo, da so jedrske elektrarne ena ključnih rešitev proti globalnemu segrevanju, so kritični pri okoljevarstveni organizaciji Greenpeace Japan.

Umrlo je skoraj 16.000 ljudi, 2.600 je pogrešanih

Žarišče potresa pred enajstimi leti je bilo približno 130 kilometrov vzhodno od prefekture Miyagi na globini 24 kilometrov. Silovito tresenje tal so čutili v večjem delu države. Potres je sprožil ogromen cunami. Valovi so uničili na tisoče zgradb, številne hiše so odnesli v morje, ladje pa je razmetali po kopnem. Umrlo je skoraj 16.000 ljudi, pogrešanih je okoli 2.600 ljudi, za katere domnevajo, da so mrtvi. Več kot 6.000 ljudi je bilo poškodovanih.

Cunami je udaril tudi v jedrsko elektrarno Fukushima 1, kjer je v najhujši jedrski nesreči po Černobilu prišlo do taljenja reaktorjev in uhajanja radioaktivnih snovi. Okoli poškodovane elektrarne je bila kasneje izvedena obsežna dekontaminacija in letos se je pet nekdanjih prebivalcev Futabe, zadnjega nenaseljenega mesta v regiji, poskusno vrnilo tja. Kljub temu več kot desetletje kasneje izzivi ostajajo.

Enega največjih izzivov predstavlja vse večja količina kontaminirane vode, ki so jo uporabili za hlajenje staljenega jedrskega goriva. Ena od možnosti je, da bi jo izpustili v morje, vendar se upravljavec elektrarne Tepco sooča z velikim nasprotovanjem svojim načrtom.

Japonska vlada sicer zatrjuje, da je izpust vode več kot desetletje po nesreči varen, vendar nekatere sosednje države in lokalne ribiške skupnosti dvomijo v to.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!