V Tongi potrdili covid-19, zdaj zapirajo meje

Koronavirus 02. Feb 202211:48 > 11:52 0 komentarjev
Tonga
PROFIMEDIA

Skoraj tri tedne po močnem izbruhu podmorskega vulkana se mora Tonga zdaj spopadati še z izbruhom koronavirusa. Do danes je bilo potrjenih pet primerov okužb, je povedal predsednik vlade Siaosi Sovaleni in dodal, da bo država zaprla svoje meje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Tongi so zaradi covida-19 začasno zaprli meje ter ustavili ladijski in letalski promet med različnimi otoki arhipelaga. Šole bodo zaprte, prebivalcem pa vlada priporoča, da do nadaljnjega ostanejo doma. Vlada namerava razmere redno ocenjevati vsakih 48 ur.

Sprva sta bila pozitivna dva delavca med rutinskim testiranjem v ladjedelnici v glavnem mestu Nuku’alofa in sta trenutno v izolaciji. Kasneje pa je vlada poročala še o treh novih okužbah, ki so bili v stiku z enim od delavcev.

Premier Tonge Siaosi Sovaleni je dejal, da sta moška delala v mestnem pristanišču, kamor od izbruha 15. januarja prihaja humanitarna pomoč z vsega sveta. “Najpomembnejši izziv v tem trenutku je, da upočasnimo in ustavimo širjenje okužb,” je dejal Sovaleni med nacionalnim nagovorom pozno v torek.

Tonga je sicer zaradi pandemije svoje meje prvič zaprla že v začetku leta 2020 in se od takrat v veliki meri izolirala od zunanjega sveta. Od takrat je država s 100.000 prebivalci zabeležila le en primer okužbe s koronavirusom, in sicer pri moškem, ki se je oktobra lani vrnil z Nove Zelandije.

Kako to, da sta se delavca okužila, še ni znano

Po nedavnem izbruhu vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai je v državi vladala zaskrbljenost, da bi lahko tuji humanitarni delavci s seboj prinesli tudi virus. Avstralija, Nova Zelandija, Japonska, ZDA, Kitajska, Francija in Velika Britanija so hitro poslale ladje s pomočjo, vključno s pitno vodo, medicinskimi pripomočki in strojno opremo. Da ne bi ogrozili prebivalstva, naj bi se pri vseh pošiljkah upoštevali strogi brezkontaktni protokoli, tako da ni bilo neposrednega stika med humanitarnimi ekipami in prebivalci Tonge.

Ravno zato pa še ni jasno, kako so se okužili delavci ladjedelnice, ki so pomagali raztovarjati ladje. Sovaleni namreč ni razkril, na kateri ladji sta delala prizadeta delavca, povedal pa je, da sta brez simptomov in dvakrat cepljena, tako kot približno 85 odstotkov prebivalcev Tonge.

Komunikacijske linije po državi medtem še vedno ne delujejo, saj je izbruh poškodoval podmorski kabel, ki državo povezuje s preostalim svetom. Vlada je sporočila, da naj bi ta teden prispela specializirana ladja za popravilo kablov, ki bo za odpravo škode potrebovala vsaj dva tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!