Na volitvah v Latviji slavila vladajoča stranka politične sredine

Svet 02. Okt 202213:02 0 komentarjev
Latvija
Latvijski premier Arturs Krisjaniš Karinš (Janis Laizans/REUTERS)

Na sobotnih parlamentarnih volitvah v Latviji je največ podpore osvojila vladajoča sredinska stranka Nova enotnost premierja Artursa Krišjanisa Karinša. Ob skoraj 95 odstotkih preštetih glasov je zanjo glasovalo 18,9 odstotka volivcev, je davi sporočila volilna komisija v Rigi.

Druga najmočnejša sila v 100-članskem parlamentu bo glede na izide opozicijsko desnosredinsko zavezništvo Zeleni in kmetje z 12,8 odstotka glasov, sledi pa mu novoustanovljena Združena lista z 11 odstotki podpore.

Izmed treh dosedanjih koalicijskih partneric vlade Artursa Krišjanisa Karinša je vstop v parlament glede na trenutne izide uspel le eni – desnosredinskemu Nacionalnemu zavezništvu, ki naj bi osvojilo 9,3 odstotka glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ko bodo v državi prešteli še preostale glasovnice, bi se lahko razmerje moči še tudi spremenilo. Na to med drugim računa zlasti opozicijska socialdemokratska Harmonija. Ta doslej najmočnejša stranka v državi ima namreč trenutno le 4,8 odstotka glasov in s tem ne dosega petodstotnega praga za vstop v parlament.

Stranka, ki so ji naklonjeni predvsem pripadniki rusko govoreče manjšine in je leta 2018 prejela 20 odstotkov glasov, je z leti postopoma izgubila podporo, tudi zaradi korupcijskih afer.

Skupno je vstop v parlament uspel osmim strankam. Poleg Združene liste so med njimi še tri povsem nove skupine.

Volitve v Rigi
Volitve v Rigi (Janis Laizans/REUTERS)

Karinš je po oddaji glasu izkazal pripravljenost voditi tudi novo vlado. A kot piše dpa, se obetajo težavna koalicijska pogajanja.

Volilni boj so zaznamovale vojna v Ukrajini in njene posledice. Velike skrbi za približno 1,9 milijona prebivalcev države predstavljajo vse višje cene energije in inflacija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!