Na vzhodu Ukrajine ubit francoski novinar

Svet 30. Maj 202218:15 1 komentar
Frederic Leclerc-Imhoff
BFM TV/via REUTERS

V regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine je bil ubit francoski novinar. Po navedbah guvernerja Luganska Sergeja Hajdaja so novinarja francoske televizije BFM ubile ruske sile. Smrt novinarja je danes potrdil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Gre za zadnjega v vrsti primerov ubitih ali ranjenih novinarjev med rusko invazijo na Ukrajino.

“Novinar Frederic Leclerc-Imhoff je bil v Ukrajini, da bi prikazal resničnost vojne. Na krovu humanitarnega avtobusa s civilisti, ki so bili prisiljeni bežati, da bi se izognili ruskim bombnim napadom, je bil smrtno ranjen,” je zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Leclerc-Imhoff je delal za televizijo BFM, kjer so navedli, da je bil star 32 let in da je bil na svoji drugi poročevalski poti v Ukrajini od začetka vojne v tej državi 24. februarja. Njegov novinarski kolega Maxime Brandstaetter je bil v napadu lažje ranjen, so sporočili z omenjene televizije.

Leclerc-Imhoff je bil blizu mesta Severodoneck, ki je v zadnjih tednih tarča silovitega obstreljevanja ruskih sil, sta v ločeni izjavi sporočila francosko in ukrajinsko zunanje ministrstvo, ki ju povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna, ki je danes obiskala ukrajinsko prestolnico Kijev, je dejala, da “Francija zahteva čimprejšnje odprtje pregledne preiskave, da bi osvetlili okoliščine te tragedije”.

Guverner Luganska Sergej Hajdaj je medtem na Telegramu sporočil, da je bil Leclerc-Imhoff ubit med evakuacijo, ki jo je spremljal kot novinar in ki si jo morali po napadu prekiniti, poroča španska tiskovna agencija EFE. Vozilo, s katerim so z območja evakuirali deset ljudi, je bilo tarča sovražnikovega ognja. Delci granat so prebili oklep vozila. Francoski novinar je dobil smrtno rano na vratu, je pojasnil Hajdaj.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je bilo po podatkih organizacije Novinarji brez meja pri opravljanju dela na terenu ubitih najmanj osem novinarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje