Najhujše vedenje turistov v 2023: vožnja po mostovih, golota, pisanje na Kolosej

Magazin 30. Dec 202321:04 2 komentarja
kmetija s sončnicami
Foto: Sams Sunflowers/CNN

Razgaljanje do pasu na kraju, ki velja za svetega. Vožnja avtomobila po znamenitem, a krhkem srednjeveškem mostu. Klesanje svojega imena na svetovno znamenitost. To je le nekaj primerov neprimernega vedenja turistov v letu 2023. Turisti so poškodovali kulturno dediščino, pojedli nekatere ogrožene vrste in iz restavracije z Michelinovo zvezdico ukradli za skoraj dva milijona dolarjev vina. Ko pa so jih ujeli, so se izgovarjali na nevednost. To je 25 najhujših incidentov iz leta 2023.

Januar

Italija je že poznano središče slabega vedenja turistov, ki jo obravnavajo kot zabaviščni park. Letošnje leto se je začelo s primerom Američana, ki so ga ujeli pri vožnji čez znameniti most Ponte Vecchio v Firencah, ki je namenjen pešcem.

Gre za enega najbolj znanih italijanskih mostov. Zgrajen je bil v srednjem veku, kasneje pa so ga obnovili in s tem pod vladavino Medičejcev povezali palačo Pitti, kjer so živeli, in galerijo Uffizi, kjer so delali. Med drugo svetovno vojno se mostu Ponte Vecchio niso dotaknili niti nacisti, saj naj bi se Adolf Hitler med obiskom pri Benitu Mussoliniju vanj zaljubil.

Ponte Vecchio
Foto: PROFIMEDIA

34-letnega državljana ZDA, ki je januarja zapeljal čez simbol Firenc, so Italijani oglobili, plačati je moral 500 evrov kazni.

Februar

Leto se je začelo slabo tudi za zaščitene živali. Februarja so kitajske oblasti kaznovale vplivnico, ki je v živo prenašala, kako kuha in jé velikega belega morskega psa. Gre za vrsto, ki je na Kitajskem zaščitena. Plačati je morala 125.000 juanov, kar je nekaj manj kot 16.000 evrov.

Marec

Na Baliju je ruski turist marca sprožil val ogorčenja, ko se je gol fotografiral na vulkanu Agung, ki velja za sveti kraj, posvečen boginji Šivi. Jurij Čilikin je bil med improviziranim fotografiranjem gol od pasu navzdol. Za svoje ravnanje se je opravičil, udeležil se je tudi molitve v templju. Kljub temu so ga izgnali. To pa ni bil edini primer slabega obnašanja na Baliju: marca so oblasti napovedale, da si turisti ne bodo smeli več izposoditi motorjev, saj povzročijo preveč nesreč.

Med tem je Japonska napovedala omejitve pri obisku tematskega parka Ghibli Park, posvečenega priljubljenemu animacijskemu studiu Ghibli. Po družbenih omrežjih so namreč zakrožile fotografije, na katerih so moški v parku “uprizarjali spolne napade na mlade ženske like”.

V Hongkongu pa so spomladi znova opazili pojav beračenja turistov, ki želijo zbrati denar za potovanja. “Domačini si ne morejo privoščiti niti tega, da bi živeli tukaj,” je povedala prebivalka Ashley James. “Potovanja so po vsem svetu luksuz in ljudje, ki rečejo ‘plačajte za moje potovanje’, so neumni in privilegirani.”

Firence so bile na nemilost prepuščene še enemu Američanu za volanom. 43-letnik je z najetim ferrarijem zapeljal na glavni trg renesančnega mesta Piazza della Signoria. Kaznovan je bil s 470 evri kazni.

Ferrari parkiral na osrednjem trgu v Firencah
Občina Firence/CNN

Tudi Benetkam neprimerno obnašanje turistov ni tuje. Marca je tako eden izmed turistov z vrha trinadstropne stavbe skočil v kanal. Ob tem je župan Luigi Brugnaro na družbenem omrežju X zapisal, da bo storilcu podelil “spričevalo o neumnosti in veliko klofut”. Razlog za neprimerno vedenje pa je videl v družbenih omrežjih: “Te neumnosti počnejo zaradi všečkov.”

V zaporu pa je pristal par, ki je 2021 iz španske restavracije z Michelinovo zvezdico Atrio ukradel vino, vredno 1,5 milijona evrov. Par je restavracijo zapustil s 45 steklenicami vina, ki jih je zavil v hotelske brisače in skril v potovalne torbe. Med ukradenimi buteljkami je tudi Chateau d’Yquem iz leta 1805, ki je bila na meniju ocenjena na 350.000 evrov. Par je med načrtovanjem ropa trikrat obiskal restavracijo, nato pa si je privoščil 14-hodno večerjo in voden ogled vinske kleti. Zatem sta v restavracijo vdrla iz sosednjega hotela.

par iz restavracije Atrio ukradel vino
Sojenje paru, ki je iz restavracije Atrio ukradel vino (Foto: PROFIMEDIA)

Včasih pa se ne obnašajo slabo le posamezniki, ampak kar celotna država. Tako je Amsterdam marca zagnal kampanjo, s katero želijo mlade Britance odvrniti od prihoda v nizozemsko prestolnico in povzročanja kaosa. Kampanja je bila ciljno usmerjena: oglasi so se na primer prikazovali vsem, ki so na Googlu iskali poceni hotele v Amsterdamu. Morebitne hrupne popotnike so opozorili na globe in možnost aretacije.

Kampanja Stay Away
Posnetek zaslona/amsterdam.nl

April

Skupina mladih moških se je aprila zapletla v težave v britanskem nacionalnem parku Lake District. Območje je znano po čudovitih razgledih, a to skupini ni bilo dovolj. Izkušnjo so okrepili z norimi gobami. Na turiste so reševalce opozorili mimoidoči, reševalci pa so nato našli skupino, “ki je bila videti dezorientirana”.

Maj

Idilična avstrijska vasica Hallstatt se je maja naveličala turistov, ki se fotografirajo. Zato so na znani razgledni točki na vasico, ki naj bi navdihnila ustvarjalce Disneyjevega filma Ledeno kraljestvo, postavili ograjo. Vas, ki ima okoli 800 prebivalcev, je namreč dnevno obiskalo tudi do 10.000 turistov.

Hallstatt
Foto: PROFIMEDIA

Včasih ima slabo vedenje tragične posledice. Maja je namreč obiskovalec narodnega parka Yellowstone v ZDA poskušal pomagati teletu bizona, ki se je ločilo od mame. Čreda je malčka zavrnila, čeprav so se čuvaji v parku trudili, da bi jih ponovno združili. Zaradi tega so morali mladega bizona usmrtiti. V parku je sicer določeno, da morajo biti obiskovalci od živali oddaljeni vsaj 25 metrov.

Bizon v Yellowstonu
National Park Service

Grozljivemu koncu se je komajda izognil YouTuber Trevor Daniel Jacob, ki je med snemanjem promocijskega videa namerno strmoglavil z letalom. Posnetek je postal viralen, Jacob pa je bil obsojen na šestmesečno zaporno kazen.

Iz britanskega parka Lake District pa so maja reševali izčrpanega in poškodovanega psa. S 77 kilogrami je bil sicer velik zalogaj, a mu je bila ekipa profesionalcev kos.

Junij

V rimskem Koloseju so junija ujeli turista, ki je v 2.000 let star spomenik vklesal napis Ivan + Hayley 23. Po besedah tiskovnega predstavnika italijanske policije je britanski državljan italijanske oblasti takoj prosil za odpuščanje in dejal, da ni vedel, koliko je spomenik star. Sedaj ga čaka sojenje, ki naj bi se odvilo prihodnje leto.

turist v Kolosej vklesal imena
Gennaro Sangiuliano/X

Julij

Tudi julija so turisti uničevali občutljivo italijansko dediščino. V dveh zaporednih dneh sta dva najstnika oskrunila Kolosej: najprej je v stene svoje ime vklesalo dekle iz Švice, nato pa še mladenič iz Nemčije.

Avgust

Ob višjih, poletnih temperaturah se mnogi želijo sleči. Zato so lastniki kmetije Stoke Fruit Farm na otoku Hayling ob južni obali Velike Britanije na družbenih omrežjih obiskovalce pozvali, naj se med fotografiranjem ne slačijo. Opazili so namreč, da se čedalje več obiskovalcev med cvetovi sončnic fotografira golih.

Med tem so v Italiji aretirali nemška turista, ki sta z grafiti popisala znamenit Vasarijev hodnik v Firencah, ki povezuje Uffizi in Ponte Vecchio. Šlo je za člana navijaške skupine, ki si je v Firencah ogledala nogometno tekmo. Povzročila sta več kot 9.000 evrov škode.

vandali popisali Vasarijev hodnik
Foto: PROFIMEDIA

Na severu države, pri jezeru Como, je skupina nemških turistov prevrnila neprecenljiv kip. Želeli so posneti popolno fotografijo.

V Rimu pa je turistka skočila v fontano Trevi, da bi z vodo napolnila plastenko. Oblasti so jo ujele na videoposnetku, kaj se je zgodilo z žensko, pa ni znano. Tistim, ki bi se odločili za namakanje v znameniti fontani, sicer grozi 500 evrov kazni.

Tudi Parizu poleti turisti niso prizanesli. Nekega avgustovskega jutra so namreč na Eifflovem stolpu našli pijana turista iz ZDA. Tam sta preživela noč, “domnevno ujeta zaradi prekomernega uživanja alkohola”.

September

Običajno sicer zaradi neprimernega vedenja na letalih obsojamo potnike, vendar si včasih takšno vedenje privoščijo letalske družbe. Septembra je družba Air Canada na letu iz Las Vegasa proti Montrealu potnike prisilila v sedenje na sedežih, na katerih je bilo bruhanje.

Osebje je vonj poskušalo prekriti s kavo in parfumom. “Ko so razburjeni potniki poskušali stevardesi razložiti, da sta sedež in varnostni pas mokra ter da so na njih še vedno vidni ostanki bruhanja, se je stevardesa zelo opravičevala. Vendar je pojasnila, da je let poln in da ne morejo storiti ničesar,” je na družbenih omrežjih zapisal eden od potnikov. Ko je incident postal viralen, se je Air Canada zanj opravičila.

Air Canada
Foto: PROFIMEDIA

Oktober

Leta 2022 je po Vatikanskih muzejih pustošil turist, ki je razbijal starodavne skulpture. Letos pa se je ta nepredstavljivi trend razširil v Izrael. Turist iz ZDA je poškodoval dva rimska kipa iz drugega stoletja. Moški naj bi kipa prevrnil, ker jih je imel za malikovalske. Njegov odvetnik se s tem ni strinjal, ravnanje moškega pa je pojasnjeval s tako imenovanim jeruzalemskim sindromom. Gre za fenomen, ko turiste tako prevzame zgodovina, da se ločijo od resničnosti.

turist v Izraelu uničil kipe
Foto: izraelska policija

November

Slabo vedenje se je nadaljevalo tudi v zimo. Filipini so novembra turistu iz ZDA dosmrtno prepovedali vstop na Filipine, ker je na obrazec za vstop v državo zapisal žaljivke. Oblasti so pojasnile, da ni navedel svojega polnega imena, naslov na Filipinih si je izmislil in vnesel tudi vulgarne besede.

Zaradi nespoštljivega vedenja so 34-letniku zavrnili stop v državo in ga uvrstili na seznam oseb, ki na Filipine ne smejo. Oblasti so še navedle, da naj bi Američan ob vstopu pokazal prezir do enega izmed uradnikov, v drugega pa je vrgel svoj potni list in telefon. To je že 44. tuji državljan, ki so mu Filipini letos zavrnili vstop zaradi nespoštljivega vedenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje