V Benetkah iščejo “idiota”, ki je s trinadstropne hiše skočil v kanal

Svet 26. Mar 202314:47 3 komentarji
Benetke, skakanje
CNN

Skok s trinadstropne hiše v beneški kanal, surfanje po Benetkah, vandaliziranje cerkev ... Beneški župan je na Twitterju (znova) udaril po turistih zaradi njihovega neprimernega vedenja. Tokrat tamkajšnja policija išče moškega, ki je skočil v vodo s trinadstropne hiše. Tudi drugod po Italiji imajo težave z objestnimi obiskovalci, ki si največkrat privoščijo zgodovinske kraje.

Italijanske oblasti iščejo moškega, ki je pred dnevi s strehe trinadstropne stanovanjske hiše skočil v kanal. Potem ko je videoposnetek zakrožil po družbenih omrežjih, je beneški župan Luigi Brugnaro na Twitterju zapisal, da bi temu “idiotu” podelil certifikat neumnosti in veliko brc, poroča CNN. Kot je razvidno s posnetka, moški, ki je oblečen zgolj v spodnjice, s strehe skoči v kanal in pristane na trebuhu. Njegov podvig je dokumentiral prijatelj, ki je ob kanalu snemal skok in mu pozneje podal brisačo, da bi se po “uspešnem” skoku obrisal.

Župan je tudi sam delil video skoka in zapisal, da policija poskuša identificirati in aretirati oba moška: tako skakalca kot njegovega pomočnika, ki je naredil “ta neumni posnetek.” Kot je še dodal, je policija opravila ogled terena, da bi ugotovili, kako je moški s posnetka sploh vstopil v stanovanjsko hišo in se povzpel na streho. “S tem skokom je tvegal življenje, je pa tudi delikvent. Ne zaveda se, v kakšno nevarnost je spravil meščane. Kaj, če bi se skozi kanal v času njegovega skoka pripeljal čoln,” se je še spraševal.

Pozval je vse, ki bi lahko imeli kakršne koli podatke o storilcu, naj pomagajo identificirati “turista”, a naj ne všečkajo tega posnetka na družbenih omrežjih. “Te neumnosti objavljajo na družbenih omrežjih za všečke,” je dodal in poudaril, da bo storilec preganjan v skladu z zakonom.

A primer skoka v beneški kanal ni prvi primer neprimernega vedenja turistov, ki jih znameniti kanali mesta na vodi pogosto zamikajo. Prav tako to ni prvi primer županovih zmerjanj in obsojanj tovrstnih dejanj na družbenih omrežjih. Potem ko sta avgusta lani dva avstralska turista surfala po Gran Canalu, ju je župan na Twitterju označil za “prepotentna imbecila”.

Skok v enega od beneških kanalov je torej le zadnji od mnogih primerov neprimernih vedenj – predvsem turistov – v Italiji. Lani so samo v Benetkah aretirali več kot 40 turistov zaradi plavanja v mestnih kanalih, kamor se sicer steka tudi beneška kanalizacija. Maja lani je nekdo poškodoval pročelje renesančne cerkve Odrešenika. Beli istrski kamen pod kipom Frančiška Asiškega so prebarvali z roza barvo ter dodali napis.

Objestneži, ki se spravljajo na kultne točke

V Rimu so lani poleti oglobili ameriška turista, ki sta po znamenitih Španskih stopnicah spustila svoja električna skiroja. Vsak o njiju je moral plačati 400 evrov kazni, ženska pa je prejela še posebno globo, ker je v nekem trenutku vrgla skiro po stopnicah, pri čemer se je odlomil velik kos marmorja, nastala je škoda, ocenjena na več kot 23 tisoč evrov. Obema so tudi začasno prepovedali vstop v mestno jedro.

To se je zgodilo le nekaj mesecev za tem, ko je savdski turist po Španskih stopnicah zapeljal s svojim avtomobilom znamke maserati. Tudi njega je prijela italijanska policija, ki je tudi objavila posnetke vožnje. V Firencah so zabeležili podobne primere objestnih obnašanj. Pred dvema mesecema je ameriški turist z avtom zapeljal po srednjeveškem mostu Ponte Vecchio, ki je tudi edini most v Firencah, ki je med bombardiranji v drugi svetovni vojni ostal nedotaknjen. Ponte Vecchio je sicer zaprt za promet, pod arkadami mostu pa so stojnice in prodajalne. Objestni ameriški turisti brez veljavnega mednarodnega vozniškega dovoljenja je po mostu zapeljal izposojen avtomobil fiat panda, za kar je moral plačati 500 evrov kazni.

Po ruševinah Pompejev se je avstralski turist zapeljal z mopedom, spet neki drugi ameriški turist pa je razbil dva kipa v Vatikanskem muzeju, ker ni mogel videti papeža.

Drugod po Italiji so v preteklosti oglobili nekaj turistov zaradi vrezovanja imen na znamenitosti, kraje kosov zidov rimskega koloseja in kraje delov mozaikov, prstov nekaterih najdragocenejših kipov in odnašanja muzejskih kosov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje