Napake britanske vlade pri boju z epidemijo zahtevale številna življenja

Koronavirus 12. Okt 202116:34 > 16:37 0 komentarjev
Boris Johnson
Daniel Leal-Olivas/REUTERS

V Veliki Britaniji sta odbora poslanske zbornice za znanost in zdravje objavila poročilo o posredovanju med pandemijo koronavirusa, ki napake britanske vlade pri posredovanju postavlja kot vzrok za številne smrti. Poslanci v poročilu opozarjajo, da je vlada predolgo čakala s sprejetjem ukrepov za zaprtje javnega življenja, strokovnjaki in ministri pa, da so si prizadevali le za zmanjšanje hitrosti širjenja okužbe in ne za popolno zaustavitev prenosov.

Napake pri sprejemanju ukrepov in zamude britanske vlade pri zapiranju družbe ob lanskem izbruhu epidemije covida-19 so terjale številna življenja in so “ena najpomembnejših napak na področju javnega zdravja” v zgodovini države, navaja danes objavljeno poročilo britanskih poslancev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prepozno v zaprtje države

Poročilo, ki sta ga po večmesečnih zaslišanjih objavila odbora poslanske zbornice za znanost in zdravje, ugotavlja, da je odzivanje na pandemijo v Združenem kraljestvu preveč “ozko in neprilagodljivo temeljilo na modelu gripe”. Odločitve o zaprtju in socialni distanci v prvih tednih pandemije – in nasveti, ki so vodili do njih – “spadajo med najpomembnejše napake na področju javnega zdravja, ki jih je Združeno kraljestvo kdajkoli doživelo”, ugotavljajo v poročilu.

Vodilni svetovalci so se zavzemali za postopno uvajanje ukrepov, kot so socialna distanca, izolacija in zapiranje, je navedeno v poročilu. Ta pristop se je izkazal za “napačnega” in je povzročil večje število smrtnih žrtev, so navedli poslanci. Dodali so, da je k smrtnim žrtvam privedlo tudi to, da starejših ljudi, ki so bili iz bolnišnic odpuščeni v domove za ostarele, niso zgodaj testirali.

138.000 smrti zaradi koronavirusa

Veliko Britanijo je covidna kriza močno prizadela, saj je od marca lani umrlo 138.000 bolnikov s covidom, kar je ena najvišjih številk v Evropi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!