Nekaterim se vojna izplača: Delnice orožarskih podjetij strmo navzgor

Svet 28. Feb 202217:40 > 01. Mar 2022 14:46 0 komentarjev
borza orožje
Profimedia, Reuters

Medtem ko so se številna podjetja po napovedi sankcij in protiukrepov znašla v težavah, gre orožarski industriji odlično. Njihove delnice so danes poskočile. Razlog je predvsem napoved Nemčije, da bo močno povečala proračun za vojsko, piše Reuters. Kriza v Ukrajini naj bi investitorje, ki so se v zadnjih letih odločali (tudi) za naložbe v okoljsko in socialno odgovorna podjetja, prisilila v premislek.

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so ob začetku današnjega trgovanja zabeležili padce, potem ko so svetovne sile uvedle nove sankcije proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Indeks najuspešnejših podjetij, ki kotirajo na slovenski borzi, SBI TOP, je teden začel s skoraj 6-odstotnim padcem. Krkine delnice, ki so v prejšnjem tednu padle za več kot 15 odstotkov, so danes potonile še za dobrih 12 odstotkov, poroča STA.

Medtem pa so delnice orožarskih podjetij v Evropi in Združenih državah precej zrasle. K temu je prispevala predvsem napoved nemškega kanclerja Olafa Scholza, da bo Nemčija letos za vojaško opremo namenila 100 milijard evrov, obrambni proračun pa bo presegel mejo dveh odstotkov bruto domačega proizvoda, pa tudi podobne napovedi drugih držav in Evropske unije. EU bo prvič v svoji zgodovini financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi, je včeraj sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. 

Delnice podjetij orožarske industrije danes na borznih trgih izstopajo, saj v nasprotju z ostalimi rastejo. Rekordno vrednost dosegajo delnice največjega britanskega podjetja in sedmega na svetu iz te industrije, BAE Systems, ki so danes zabeležile 10-odstotno rast, v enem tednu pa se je njihova vrednost povečala za 20 odstotkov. Delnice nemške orožarske družbe Rheinmetall pa so samo danes zrasle za skoraj 30 odstotkov.

Delnice francoske družbe Thales so pridobile 13 odstotkov, italijanskega podjetja Leonardo pa 17 odstotkov. Od slednjega je Slovenija pred kratkim kupila transportno letalo za vojsko.

Danes je dober dan tudi za največje podjetje v tej industriji na svetu, ameriški Lockheed Martin. Njegove delnice močno rastejo že od prejšnjega tedna, strm vzpon se je nadaljeval tudi danes. Podobno dobro gre tudi drugim ameriškim podjetjem iz te panoge, pa tudi tehnološkim podjetjem, ki ne proizvajajo orožja, ampak drugo opremo za vojsko.

“Delnice podjetij iz obrambne industrije so bile v zadnjih letih na udaru, saj so se investitorji osredotočili na druga področja, predvsem socialno odgovorno investiranje (ESG investing),” piše Reuters. Pri slednjem investitorji upoštevajo tudi okoljske in socialne vidike svojih naložb. “Kriza v Ukrajini bi jih lahko vodila v ponoven razmislek.”

“Glede na razmere se bo verjetno več investitorjev moralo sprijazniti s tem, da je “obramba” nujna za ohranjanje miru in demokracije, to pa bo prineslo prevrednotenje delnic podjetij iz te industrije,” je za Reuters povedal analitik J. P. Morgana David Perry.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!