Nekdanji iranski namestnik ministra bo zaradi domnevnega vohunjenja usmrčen

Svet 12. Jan 202312:56 0 komentarjev
Khabaronline/REUTERS

Zaradi domnevnega vohunjenja je bil v Iranu na smrt obsojen nekdanji namestnik obrambnega ministra v iranski reformistični vladi Alirezo Akbarija.

Iranska oblasti so zaradi domnevnega vohunjenja za britanske obveščevalne službe na smrt obsodile nekdanjega namestnika obrambnega ministra v iranski reformistični vladi Alirezo Akbarija, je v sredo sporočila iranska sodna tiskovna agencija Mizan. London je potezo obsodil in Teheran pozval, naj te “politično motivirane” usmrtitve ne izvede.

“Alireza Akbari je bil obsojen na smrt zaradi korupcije na zemlji ter škodovanja notranji in zunanji varnosti države s posredovanjem obveščevalnih podatkov,” poročanje Mizan povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Bil je “ključni vohun” britanske obveščevalne službe

Iranska agencija ob tem sicer podrobnosti o Akbariju, aretaciji ali izreku kazni ni navedla, je pa pojasnila, da je Akbari zaradi “pomembnosti svojega položaja” postal “ključni vohun” britanske obveščevalne službe MI6. Pri tem se je sklicevala na izjavo iranskega ministrstva za obveščevalne dejavnosti.

Februarja 2019 je uradni časopis iranske vlade objavil intervju z Akbarijem in ga opredelil kot “nekdanjega namestnika obrambnega ministra v reformistični vladi” Mohameda Hatamija, ki je bil predsednik Irana med letoma 1997 in 2005.

Hatami podprl protestnike

V začetku decembra je Hatami izrazil podporo protestom, ki so v islamski republiki izbruhnili sredi septembra, potem ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini.

Akbari, ki so ga oblasti aretirale leta 2019, je obtožbe zanikal in dejal, da so ga mučili in prisilili, da je pred kamero priznal domnevne zločine, ki jih ni storil, poročanje perzijskega BBC povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V Veliki Britaniji so potezo iranskih oblasti obsodili in Teheran pozvali, naj te “politično motivirane” usmrtitve ne izvede.

“Iran mora ustaviti usmrtitev britansko-iranskega državljana Alireze Akbarija in ga nemudoma izpustiti,” je zunanji minister James Cleverly zapisal na Twitterju. “Gre za politično motivirano dejanje barbarskega režima, ki popolnoma zanemarja človeško življenje,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!