Nemčija zaostruje: v bare in restavracije brez testa le s poživitvenim odmerkom

Koronavirus 07. Jan 202218:05 0 komentarjev
Terasa restavracije v Berlinu
Annegret Hilse/REUTERS

Tudi v Nemčiji zaostrujejo ukrepe za zajezitev koronavirusa. V nemške bare in restavracije bodo lahko vstopili zgolj cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 in prebolevniki ob predložitvi negativnega izvida testa na koronavirus ter cepljeni s poživitvenim odmerkom. Obenem so skrajšali čas karantene za visokorizične stike.

V Nemčiji zaostrujejo ukrepe za zajezitev koronavirusa. Nemški kancler Olaf Scholz in predstavniki zveznih dežel so se na današnji videokonferenci dogovorili, da bo po novem po vsej državi ne glede na število okužb za vstop v bare, kavarne in restavracije veljalo pravilo PC+.

To pomeni, da lahko vanje vstopajo zgolj tisti, ki so proti covidu cepljeni z dvema odmerkoma ali so to bolezen preboleli, pri čemer morajo predložiti negativen izvid testa na koronavirus. Testirati se ni treba tistim, ki so bili cepljeni s poživitvenim odmerkom.

Tisti, ki niso cepljeni proti covidu-19 in te bolezni niso preboleli, še naprej ne smejo v gostinske lokale.

Nočni klubi in diskoteke ostajajo zaprti

Nočni klubi in diskoteke medtem v vseh deželah ostajajo zaprti do nadaljnjega, še naprej pa so prepovedani tudi plesni dogodki.

Nemške oblasti so obenem spremenile pravila glede karantene oziroma samoizolacije. V karanteno po stiku z okuženo osebo ni treba tistim, ki so preboleli covid in so tudi cepljeni, tistim, ki so nedavno prejeli poživitveni odmerek ali drugi odmerek cepiva, ter tistim, ki so nedavno preboleli koronavirusno bolezen.

Za vse ostale bo karantena oziroma izolacija trajala največ deset dni. Okuženi in stiki okuženih oseb jo lahko s predložitvijo negativnega izvida testa PCR ali uradno odobrenega hitrega testa končajo po sedmih dneh. S tem želijo oblasti omogočiti tudi nemoteno delovanje kritične infrastrukture, kot sta zdravstvo ali policija.

V državi sicer sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev še naprej narašča, kar se dogaja že od konca decembra. Trenutno znaša 303,4 okužbe na 100.000 prebivalcev. V številnih zveznih deželah je sicer koronavirusna različica omikron že prevladujoča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!