Nemški veleposlanik na Kosovu pozval k umiku barikad, Beograd ogorčen

Svet 21. Dec 202213:15 0 komentarjev
Kosovo
REUTERS/Ognen Teofilovski

Nemški veleposlanik na Kosovu Jörn Rohde je pozval k umiku barikad na severu države do božiča in označil zahtevo Beograda za vrnitev srbskih sil na Kosovo za absurdno in nesprejemljivo. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je izjave veleposlanika ocenil za nevarne in za grožnjo srbskemu narodu, poročajo kosovski in srbski mediji.

Barikade so po besedah Jörna Rohdeja nezakonite, tisti, ki jih je postavil, pa bi jih moral čim prej umakniti. Nemški veleposlanik je za kosovsko televizijo KTV v torek dejal tudi, da ljudje na severu države zaradi barikad trpijo, in poudaril, da Nemčija med naraščanjem napetosti stoji ob strani Prištini.

Zahtevo o vrnitvi srbskih sil na Kosovo, ki jo je Beograd napotil na misijo zveze Nato na Kosovu (Kfor), je označil za nesprejemljivo. Izpostavil je, da imajo enako stališče kot Nemčija tudi ZDA in da je “nepredstavljivo, da v neodvisni državi delamo nekaj proti željam neodvisne države”.

Poudaril je, da je oblikovanje skupnosti srbskih občin resda obveznost Prištine, ni pa “cilj oblikovanje neke druge Republike Srbske”.

“Nemčija želi popolno prevlado na Balkanu,” je za srbsko televizijo Pink TV po izjavah Rohdeja ocenil Aleksandar Vučić. “Njegova izjava je nevarna, to je grožnja srbskemu narodu,” je izjavil. Poudaril je, da bo glede krize na severu Kosova kot vrhovni poveljnik srbske vojske sprejemal odločitve v skladu z interesi svojega naroda, in dodal, da zaupanje Srbije v Zahod ne obstaja več.

Na severu Kosova se napetosti zaostrujejo, odkar so srbski predstavniki zaradi zahteve Prištine po preregistraciji vozil v začetku novembra izstopili iz kosovskih inštitucij. Razmere so se dodatno zaostrile po 10. decembru, ko so kosovski Srbi postavili barikade na več cestah zaradi aretacije bivšega srbskega policista Dejana Pantića.

Priština je posledično s sklicevanjem na vse slabše varnostne razmere in nezadostno varovanje zaradi odhoda srbskih policistov na sever države napotila okoli 300 svojih policistov. Beograd pa je v odgovor na Kfor naslovil zahtevo za napotitev svoje vojske na sever Kosova.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!