Neznosna vročina v Evropi: bo živo srebro skočilo do 48 stopinj Celzija?

Svet 19. Jun 202310:38 2 komentarja
Visoke temperature v Španiji
Twitter/Nate Bear

Vročina na zahodu in severu Evrope bo v prihodnjih tednih vztrajala, živo srebro pa bi lahko v Španiji in na Portugalskem že ta teden doseglo 47 ali 48 stopinj Celzija. To bi pomenilo, da bi že junija padli vročinski rekordi v obeh državah Pirenejskega polotoka.

Temperatura na Pirenejskem polotoku narašča, nekaj vremenskih modelov pa kaže, da bi lahko ta teden padli vročinski rekordi. Po napovedih se bo temperatura v Španiji in na Portugalskem gibala od 40 do 43 stopinj Celzija, ni pa izključeno, da se bo živo srebro v obeh državah povzpelo tudi do 47 ali 48 stopinj Celzija.

Najvišja izmerjena temperatura na Portugalskem doslej je 47,4 stopinje Celzija, v Španiji pa 47,6 stopinje Celzija – a oba rekorda sta bila postavljena avgusta.

Napoved pomeni tudi, da se bo tveganje za požare v naravi močno povečalo. Spomnimo, lani poleti so Španijo prizadeli obsežni gozdni požari, španska vlada pa je za dele države, kjer je bilo najhuje, razglasila območje naravne katastrofe.

Skok v morje pri vročini ne bo veliko pomagal, saj podatki kažejo, da je temperatura morja ob španski sredozemski obali med 2,5 in 3,5 stopinje Celzija višja, kot je normalno za ta del leta. Temperatura Kantabrijskega morja se je medtem povzpela za 4 stopinje Celzija.

Španska državna meteorološka agencija (Aemet) napoveduje, da bo to poletje “ne samo vroče, temveč zelo vroče”. Obenem pričakuje, da bo nekoliko bolj mokro kot v povprečju, še posebej v Andaluziji. “To je zelo pomembno, saj so poletja pri nas po navadi precej bolj suha,” je dejal Ruben del Campo, tiskovni predstavnik Aemeta.

Za Španijo je že najbolj vroča pomlad v zgodovini. Konec aprila so temperature marsikje presegle 37 stopinj Celzija. Izjemno visoke temperature so bile posledica več dejavnikov, med drugim vročega zraka iz severne Afrike, stabilnosti ozračja, močnega sonca in majhne količine padavin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje