Nikaragva člane opozicije izpustila iz zapora in jih izgnala v ZDA

Svet 10. Feb 202311:10 0 komentarjev
Nikaragva izpustila več kot 200 opozicijskih politikov. Na letališču v ZDA so jih pričakali aktivisti
Aktivisti so izpuščene politike pričakali na letališču v Washingtonu. V rokah so držali transparente z imeni nekaterih politikov. (FOTO: Kevin Lamarque/REUTERS)

Oblasti v Nikaragvi so iz zapora izpustile več kot 200 opozicijskih politikov. Izgnali so jih v ZDA, kjer so jih že sprejeli.

Več kot 200 zaprtih članov opozicije v Nikaragvi je bilo v četrtek izpuščenih iz zapora in izgnanih v ZDA, kar je nekoliko presenetljiva poteza vse bolj avtoritarnega predsednika te srednjeameriške države Daniela Ortege, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po več tednih mirnih pogajanj z ZDA je Nikaragva 222 zapornikom, med katerimi je bilo tudi več nekdanjih Ortegovih izzivalcev za predsedniški položaj, dovolila, da se vkrcajo na letalo za Washington.

Izpustitev zapornikov pomeni “konstruktiven korak k odpravljanju kršitev človekovih pravic v državi in odpira vrata nadaljnjemu dialogu med ZDA in Nikaragvo o zaskrbljujočih vprašanjih”, je ob tem dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Iz Washingtona so sporočili še, da je bila izpustitev izvedena enostransko in brez kakršnih koli obljub v zameno za Ortego. ZDA so sicer proti njegovemu režimu že pred časom uvedle obsežne sankcije.

Na protestih ubitih in zaprtih na stotine protestnikov

V Nikaragvi je bilo po protivladnih protestih leta 2018, ki so se končali z brutalnim zatrtjem, zaprtih na stotine protestnikov in pripadnikov opozicije. Ubitih je bilo 355 ljudi, več kot 100.000 pa jih je zbežalo v tujino. Tudi leta 2021 je bilo pred volitvami aretiranih več deset predstavnikov opozicije, med njimi sedem predsedniških kandidatov. Obtoženi so bili “spodkopavanja nacionalne integritete”.

V Nikaragvi zadnjih 16 let vlada Daniel Ortega, nekdanji revolucionar, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja pomagal strmoglaviti desničarsko diktaturo v državi. Ortega je prvič postal predsednik v 80. letih med krvavo državljansko vojno, v kateri se je boril proti upornikom Contras, ki so jih podpirale ZDA. Na predsedniških volitvah leta 1990 je bil neuspešen, kot tudi v letih 1996 in 2001, vendar se je nato leta 2007 vrnil na oblast, vodilni položaj v državi pa zaseda najdlje med aktualnimi voditelji držav v Latinski Ameriki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!