Nizozemska z novim letom v popolno prepoved mobilnih telefonov med poukom

Svet 17. Dec 202309:54 5 komentarjev
Pametni telefon med poukom
Foto: PROFIMEDIA

Nizozemski dijaki od januarja k pouku ne bodo več smeli nositi svojih mobilnih telefonov in drugih pametnih naprav.

Z novim letom na Nizozemskem v veljavo stopa prepoved uporabe mobilnih telefonov v učilnici in med poukom, poroča Euronews. Poleg telefonov prepoved velja tudi za tablice, pametne ure in podobne naprave.

Nekatere šole v državi so sicer že imele interna pravila, s katerimi so omejevale uporabo telefonov, dijaki so jih morali za čas pouka denimo zakleniti v svoje omarice, a zdaj se je nizozemska vlada odločila, da to uzakoni na ravni celotne države, pri čemer je kot ključna razloga za to svojo odločitev navedla nezbranosti dijakov med poukom in poslabšanje učnih rezultatov.

Kot navaja Euronews, o podobnih pravilih razmišljajo tudi druge države. Zaradi vse manjše pismenosti otrok so prepoved mobilnikov med poukom napovedali na Novi Zelandiji, septembra so se o možnosti omejitev mobilnih telefonov v šolah pogovarjali tudi na Hrvaškem. Britanska vlada pa je šla še korak dlje in nedavno predlagala celo prepoved uporabe družbenih omrežij za mlajše od 16 let.

Problematika prekomerne rabe pametnih telefonov med otroci je pereča tudi v Sloveniji, o čemer smo na N1 že izdatno pisali. Več o tem si lahko preberete v prispevkih Zaskrbljeni slovenski starši: “Noče iz hiše, dan je zamenjala za noč”, Nemški psihiater za N1: Pametne telefone bi morali obravnavati enako kot alkohol, Kdaj otroku kupiti pametni telefon?, Koliko časa na dan lahko mladi uporabljajo telefone, Klofute, ki jih mladi dobivajo prek telefona, lahko bolijo še bolj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje