Norveški premier: Povečali bomo stopnjo vojaške pripravljenosti

Svet 31. Okt 202216:55 1 komentar
Jonas Gahr Store
PROFIMEDIA

Norveška bo v torek povečala svojo stopnjo vojaške pripravljenosti, je sporočil predsednik vlade Jonas Gahr Store in hkrati poudaril, da trenutno ni neposredne grožnje, da bi Rusija želela Norveško ali katero koli drugo državo neposredno vključiti v vojno v Ukrajini.

“Vojska na Norveškem bo z jutrišnjim dnem povečala stopnjo svoje pripravljenosti. Trenutno ni nobene neposredne grožnje, da bi Rusija želela Norveško ali katero koli drugo državo neposredno vključiti v vojno, vendar pa vojna v Ukrajini pomeni, da morajo biti vse države zveze Nato vedno bolj na preži,” je dejal premier Jonas Gahr Store.

V luči tega je obrambni minister Bjorn Arild Gram pojasnil, da bo povečana vojaška pripravljenost vključevala zlasti ukrepe, povezane z logistiko, komunikacijsko varnostjo in varnostjo vojaških objektov. Norveška je kmalu po ruski invaziji na Ukrajino postala glavna dobaviteljica zemeljskega plina v Evropi. Vlada v Oslu je že okrepila varovanje okoli svoje strateške infrastrukture, potem ko so bila v bližini njenih naftnih ploščadi in plinovodov opažena brezpilotna letala. Varovanje so okrepili tudi zaradi nedavne sabotaže plinovodov Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju.

V zadnjih tednih so na Norveškem aretirali več Rusov zaradi nezakonitega pošiljanja dronov v norveški zračni prostor in fotografiranja omejenih območij. Prav tako je prejšnji teden norveška protiobveščevalna služba sporočila, da je aretirala moškega, za katerega sumi, da je ruski tajni agent. Po mnenju strokovnjakov bi lahko šlo za visokega častnika vojaške obveščevalne službe GRU. Ob naraščajočih napetostih med Rusijo in Zahodom je Norveška že povečala vojaški proračun in okrepila prizadevanja za varnost na severu države, kjer si z Rusijo deli 198 kilometrov dolgo mejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje