Nov pretres za britansko vlado: odstopil je namestnik premierja Dominic Raab

Svet 21. Apr 202311:52 > 19:38 0 komentarjev
Dominic Raab
Hannah Mckay/REUTERS

Po zaključeni preiskavi obtožb, da je ustrahoval svoje podrejene, je odstopil namestnik predsednika britanske vlade Dominic Raab. Vodja opozicijske Laburistične stranke Keir Starmer je v odzivu na Raabov odstop izpostavil "šibkost" britanskega premierja Rishija Sunaka.

Odstopil je namestnik predsednika britanske vlade in pravosodni minister Dominic Raab, britanski premier Rishi Sunak pa je njegov odstop sprejel. Razlog za to so ugotovitve preiskave, v sklopu katere je odvetnik Adam Tolley KC pod drobnogled vzel obtožbe o ustrahovanju. Zoper Raaba so zabeležili osem uradnih pritožb najmanj 24 ljudi, ki se nanašajo na obdobje njegovega ministrovanja v času vlad Borisa Johnsona in Therese May, poroča britanski BBC.

Raab je v pismu premierju Sunaku, ki ga je objavil na družbenem omrežju Twitter, zapisal, da izpolnjuje svojo zavezo – ob začetku preiskave je namreč napovedal, da bo odstopil, če bodo ugotovitve potrdile obtožbe na njegov račun. Preiskava je sicer, kot je sporočil Raab, zavrnila vse obtožbe z izjemo dveh.

Preiskava po navedbah BBC ugotavlja, da je Raab kot minister za pravosodje med srečanji z uradniki večkrat “ravnal na način, ki je bil ustrahovalen, v smislu, da je šel dlje, kot je bilo potrebno ali primerno med dajanjem kritičnih povratnih informacij”. Poročilo prav tako ugotavlja, da je bil “žaljiv, v smislu, da je podajal nekonstruktivne kritične komentarje o kakovosti opravljenega dela /…/”. Podobne so tudi ugotovitve o Raabovem obnašanju v času, ko je služboval kot zunanji minister med letoma 2019 in 2021.

“Verjamem, da sta ti dve neugodni ugotovitvi škodljivi in ustvarjata nevaren precedens za ravnanje dobre vlade,” je še ocenil v pismu premierju Sunaku. Po njegovih besedah je namreč prag, ki definira ustrahovanje, postavljen zelo nizko. Poudaril je tudi, da morajo ministri nadzorovati svoje podrejene oziroma imeti manevrski prostor za dajanje “neposrednih kritičnih povratnih informacij” svojim podrejenim.

“To bo spodbudilo lažne pritožbe zoper ministre in bo zaviralo tiste, ki si prizadevajo za spremembe v imenu vaše vlade – in navsezadnje britanskega naroda,” je med drugim komentiral v pismu. ‘Opravičil’ se je “za vsak nenameren stres ali žalitev, ki so jo občutili uradniki zaradi tempa, standardov in izzivov, ki jih je prinesel na ministrstvo za pravosodje”. “To je sicer tisto, kar javnost pričakuje od ministrov, ki delajo v njenem imenu,” je še dodal po navedbah STA.

Rishi Sunak
Hannah McKay/REUTERS

Sunak je odstop Raaba že sprejel in v pismu zdaj že nekdanjemu ministru izrazil “veliko žalost” ob njegovem odstopu ter pohvalil njegovo dolgoletno delo v različnih vladah, poroča STA. Za podpredsednika vlade je imenoval Oliverja Dowdna, ki je imel že sedaj visok položaj v vladi, poslanec in nekdanji odvetnik Alex Chalk pa je postal minister za pravosodje, so popoldne sporočili z Downing Streeta.

Raab, ki je bil za poslanca Konservativne stranke prvič izvoljen leta 2010, je že več let član britanske vlade. Po neuradnih informacijah BBC premier Sunak Raaba ni pozval k odstopu.

Je tretji član britanske vlade, ki je od nastopa Sunakove vlade oktobra lani odstopil zaradi obtožb na račun svojega neprimernega obnašanja, poroča tiskovna agencija Reuters. Pred tem so, spomnimo, škandali zmajali vlado nekdanjega premierja Borisa Johnsona.

Na odstop Raaba se je kmalu po objavi odstopnega pisma odzval vodja Laburistične stranke Keir Starmer. Po navedbah BBC je komentiral, da odstop kaže na “neprekinjeno šibkost” britanskega premierja Sunaka. Ocenil je, da Raab sploh ne bi smel biti imenovan oziroma da bi ga Sunak moral odsloviti, namesto da ga je vodil v odstop.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!