Nova Zelandija se brani obtožb novinarke, ki so ji pomoč ponudili talibani

Svet 31. Jan 202212:09 > 15:25 0 komentarjev
Charlotte Bellis
Charlotte Bellis/INSTAGRAM

Novozelandska novinarka Charlotte Bellis, ki je lani poročala iz Afganistana, je v odmevni kolumni za časopis New Zealand Herald popisala, kako ji strogi protikoronski ukrepi preprečujejo vrnitev v domovino, čeprav je noseča. Na njene očitke so se že odzvali v Wellingtonu: minister, pristojen za odziv na covid-19, Chris Hipkins, je po navedbah tujih medijev sporočil, da za primere, kot je novinarkin, obstajajo ustrezni postopki, ki ji omogočajo vrnitev domov.

Novinarka Charlotte Bellis je lani skupaj s partnerjem – belgijskim fotoreporterjem – poročala iz Afganistana, kjer je trenutno obtičala. Afganistan je namreč edina država, v kateri ima novinarski par trenutno veljaven vizum oziroma dovoljenje za prebivanje. Bellis je novembra lani namreč nehala delati za Al Džaziro s sedežem v Katarju, za tem pa je neporočeni par moral zapustiti državo, navaja Guardian. Odšla sta v Belgijo, a tudi tam novinarka ni smela ostati.

Novinarka, ki bo predvidoma rodila maja, bi se rada vrnila na Novo Zelandijo, a ji tamkajšnje oblasti to, kot pravi, preprečujejo.

V sklopu ukrepov za omejevanje širjenja covida-19 je Nova Zelandija za prišleke uvedla 10-dnevno karanteno, ki jo morajo ob vrnitvi v državo prestati tudi državljani. A ker v prostorih, namenjenih opravljanju karantene, ni vselej dovolj prostora, se dogaja, da državljanom zavrnejo zahtevo za vrnitev na Novo Zelandijo, piše britanski BBC.

Talibani: Lahko pridete in ne boste imeli težav

Nasprotno so talibani, ki so avgusta ponovno prevzeli nadzor nad Afganistanom, novozelandski novinarki zatrdili, da v Afganistanu ne bo imela težav. “Lahko pridete in ne boste imeli težav. Le povejte ljudem, da ste poročeni, in če se zgodi zaplet, nas pokličite,” so se namreč glasile besede neimenovanega talibanskega uradnika.

“Ko ti – noseči, neporočeni ženski – talibani ponudijo varno zatočišče, veš, da je nekaj narobe,” je komentirala Bellis. Kot poroča BBC, talibani pogosto nadlegujejo neporočene matere in jih silijo, da oddajo svoje otroke. Po besedah novinarke ji je zaščito ponudila še ena država. Katera, za zdaj ni znano.

Birokratska zmeda

Bellis je za vrnitev na Novo Zelandijo zaprosila v sklopu kategorije nujnih vrnitev. Po lastnih besedah je oblastem predložila 59 dokumentov, a so ji v sklopu te kategorije vrnitev zavrnili. Minister Hipkins je pojasnil, da je kategorija, v sklopu katere je Bellis zaprosila za vrnitev, namenjena le tistim, ki se v državo vračajo v roku dveh tednov, novinarka pa se menda na Novo Zelandijo ne namerava vrniti pred koncem februarja. Ob tem jo je pozval, naj za vrnitev zaprosi v sklopu druge kategorije, prav tako namenjene nujnim primerom.

Bellis je za novozelandski radio RNZ pojasnila, da je za mesto za prestajanje karantene na Novi Zelandiji zaprosila na podlagi svojega zdravstvenega stanja, saj naj bi ta kategorija vključevala nosečnice. Oblasti pa so ji nato sporočile, naj vloži zahtevo v sklopu druge kategorije, ki je namenjena za Novozelandce, ki so na lokaciji ali v situaciji, ki predstavlja resno grožnjo njihovi varnosti. “Zakaj je toliko izgovorov in določil? Imate vse informacije,” je bila do Wellingtona kritična novinarka.

Hipkins je medtem prav tako komentiral, da je sistem karanten “zelo dobro” služil Novi Zelandiji pri zamejevanju širjenja covida-19, navaja BBC.

Novinarkin primer je po navedbah britanskega BBC pritegnil tudi pozornost kritikov, ki so se obregnili ob domnevno privilegiran odnos talibanov do novinarke. Tudi sicer v afganistanskih bolnišnicah, tudi porodnišnicah, vladajo zelo slabe razmere.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!