Novi italijanski vladi tudi v senatu izglasovana zaupnica

Svet 26. Okt 202221:12
Giorgia meloni, senat
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Novi italijanski vladi so zaupnico pričakovano izglasovali tudi poslanci v senatu. S to odločitvijo so zaključeni vsi postopki oblikovanja in potrjevanja nove vladne ekipe.

Vlada prve italijanske premierke Giorgie Meloni je zaupnico prejela tudi v senatu. Za zaupnico je glasovalo 115, proti pa je bilo 79 poslancev v 200-članskem senatu. Ostali so bili vzdržani ali pa se glasovanja niso udeležili. Glede na razmerje moči tako v senatu kot v poslanski zbornici, kjer imajo koalicijske stranke trdno večino, zaupnica vladi ni bila pod vprašajem. S tem so zaključeni vsi postopki oblikovanja in potrjevanja nove vladne ekipe.

Novi vladi so že v torek zaupnico izglasovali v poslanski zbornici, kjer je za glasovalo 235, proti pa je bilo 154 poslancev 400-članske zbornice. Ostali poslanci so bili vzdržani ali pa se glasovanja niso udeležili.

Meloni je kot prva italijanska premierka v zgodovini države prisegla v soboto, v vlado pa je poleg svoje postfašistične stranke Bratje Italije povabila še stranki Liga in Naprej Italija.

Meloni je v torkovem nagovoru pred parlamentom poudarila, da Italija ostaja del Evrope in zahodnega sveta ter bo glede Ukrajine ostala zanesljiva partnerica Nata, hkrati pa bo njena vlada v ospredje postavljala italijanske nacionalne interese. Dejala je, da želijo narediti EU bolj učinkovito, napovedala je, da si bodo prizadevali ustaviti nezakonite prihode migrantov iz Afrike v Italijo, ter zanikala vsakršne simpatije do fašizma.

Senatorka Rojc: Volilne kampanje je konec, zdaj vodite vlado vseh italijanskih državljanov

V razpravi pred današnjim glasovanjem je senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc iz vrst opozicijske Demokratske stranke opozorila na pravice slovenske manjšine in spomnila na njeno trpljenje v času fašizma. V govoru se je zavzela za to, da Italija končno ratificira evropsko listino o manjšinskih jezikih ter tako zagotovi resnično dostojanstvo vsem manjšinam. Pri tem je posebej izpostavila spoštovanje in uresničevanje pravic slovenske manjšine v Italiji.

“Volilne kampanje je konec in zdaj vodite vlado vseh italijanskih državljanov,” je novi premierki dejala Rojc in poudarila, da je ponosna predstavnica slovenske skupnosti, ki tam vztraja že 15 stoletij. Dejala je, da je hči staršev, ki so pripadali skupnosti, ki je bila v času fašizma žrtev preganjanja. “Celo moliti nismo smeli v svojem jeziku,” je dodala.

Senatorka Rojc je ponovila premierkine besede, da nasprotuje vsem oblikam rasizma, antisemitizma, političnega nasilja in diskriminacije ter dodala, da pričakuje, da bodo te besede upoštevali tudi vsi člani njene vlade in poslanci, ki vlado podpirajo, poroča Ansa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.