Ukrajina in Rusija poročata o novih napadih z droni

Svet 03. Avg 202307:53 > 14:32 23 komentarjev
Ruski napad z droni na Kijev
Gleb Garanich/REUTERS

Rusija je sinoči znova izvedla zračne napade na Kijev. Ukrajinska zračna obramba naj bi sestrelila več kot deset dronov. Napad ni terjal žrtev ali povzročil večje gmotne škode. Ruska zračna obrambna pa je danes nad regijo Kaluga, manj kot 200 kilometrov jugozahodno od Moskve, sestrelila sedem ukrajinskih brezpilotnih letal, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in napad označilo za teroristično dejanje.

Ukrajinska prestolnica Kijev je bila ponoči znova tarča ruskih zračnih napadov. Zračna obramba je sestrelila več kot deset dronov iranske izdelave šahed. Po prvih podatkih napad ni terjal žrtev ali uničenja v prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska zračna obramba je nad prestolnico odkrila in sestrelila “skoraj 15 dronov”, je sporočil vodja vojaške uprave v Kijevu Sergij Popko in dodal, da je napad trajal približno tri ure.

Mestne oblasti so pred napadom prebivalce pozvale, naj ostanejo v zakloniščih. “To je bilo že 820. opozorilo o zračnem napadu za Kijev od začetka invazije,” je dejal Popko.

Ostanki dronov zadeli več objektov

Opozorila so se sicer oglasila tudi v sredo, ko je zračna obramba nad Kijevom sestrelila več kot deset brezpilotnih letalnikov. Ostanki sestreljenih dronov naj bi zadeli več objektov v prestolnici, a pri tem niso terjali žrtev. Ruske sile so v sredo napadle tudi pristaniško infrastrukturo v Izmailu, pristanišču na reki Donava tik ob Romuniji.

Gleb Garanich/REUTERS
Ruski napad z droni na Kijev Ruski napad z droni na Kijev
Gleb Garanich/REUTERS
Ruski napad z droni na Kijev Ruski napad z droni na Kijev
Gleb Garanich/REUTERS

Ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov je potrdil, da je bilo v napadu uničenih skoraj 40.000 ton žita, ki je bilo namenjeno za nekaj afriških držav, Kitajsko in Izrael. Pristanišče Izmail na reki Donavi je sicer trenutno najpomembnejša izvozna točka za ukrajinsko žito.

Tudi Rusija poroča o napadih

Ruska prestolnica Moskva s širšo okolico je bila od začetka vojne v Ukrajini februarja 2022 redko tarča ukrajinskih napadov, vendar so ti v zadnjem času vse pogostejši.

V začetku maja sta bila dva brezpilotna letalnika sestreljena nad Kremljem, nedolgo zatem pa so ukrajinski droni zadeli več stolpnic v Moskvi. Tudi julija je Moskva poročala o več napadih, nazadnje v nedeljo, ko je sestrelila tri ukrajinske drone. V napadu naj bi sicer bili takrat poškodovani dve poslovni stavbi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem istega dne opozoril, da se “v Rusijo, v njena strateška središča in vojaška oporišča, vrača vojna”. Ob tem je dodal, da so napadi na rusko ozemlje neizogiben, naraven in popolnoma pravičen proces vojne med državama.

Borrell o “cinični politiki uporabe hrane kot orožja”

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v ponedeljek poslal pismo članicam skupine dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav (G20), v katerem jih je pozval, naj pritisnejo na Rusijo in jo prepričajo v ponoven pristop k sporazumu o izvozu žita prek Črnega morja.

Članice skupine G20 je opozoril, da Rusija državam v razvoju ponuja cenovno ugodno žito in se s tem pretvarja, da rešuje problem, ki ga sicer je sama ustvarila. “To je cinična politika uporabe hrane kot orožja za ustvarjanje novih odvisnosti s povečanjem gospodarske ranljivosti in svetovne negotovosti glede hrane,” je poudaril. “Rusija se bo še naprej okoriščala na račun višjih cen hrane in bo povečala svoj tržni delež na svetovnem trgu žita, saj bo močno omejila izvozno zmogljivost svojega glavnega konkurenta,” je opozoril.

Josep Borrell
Ognen Teofilovski/REUTERS

Meni, da bi Rusijo še vedno lahko prepričali k ponovnem pristopu k sporazumu o izvozu žita, a le če bo mednarodna skupnost pri tem enotna. “Zato bi vas rad prosil za podporo pri pozivanju Rusije, naj se vrne k pogajanjem in se vzdrži napadov na ukrajinsko kmetijsko infrastrukturo,” je še dodal v pismu članicam skupine G20. Zatrdil je, da si EU zaradi ruskih napadov na ukrajinsko infrastrukturo še naprej prizadeva najti druge izvozne poti za ukrajinsko žito. Prav tako pa je vztrajal, da sankcije EU proti Rusiji niso usmerjene v njihov izvoz hrane in gnojil v tretje države.

Sremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje