Novi ukrepi za varčevanje z vodo tudi na Hrvaškem, vendar redukcij ni na vidiku

Svet 15. Jul 202222:20 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Ob suhem vremenu in visokih temperaturah uvajajo prve omejitvene ukrepe pri porabi pitne vode tudi v Istri. Že na začetku tega tedna so napovedali omejitve porabe vode za kmete, v petek pa so o prvih ukrepih spregovorili tudi vodilni v mestu Pulj.

Zaradi suše in velikega števila turistov so v varčno ravnanje z vodo prisiljeni tudi v hrvaški Istri. V Pulju je župan Filip Zoričić vse domačine in turiste pozval, naj z vodo ravnajo preudarno in varčno. “Upamo, da redukcije vode ne bodo potrebne, vendar moramo z aktivnostmi pokazati odgovornost pri ravnanju s tako pomembnim virom življenja, kot je voda,” izjavo župana povzema Istra24.

V mestu bodo prav zato začeli izvajati nekatere dodatne ukrepe. Na mestnih kopališčih bodo po novem prhe izklopljene, zelenic zunaj mestnega središča pa ne bodo več zalivali. Na občini so napovedali, da bosta čiščenje ulic in zalivanje zelenic v najožjem mestnem jedru še naprej potekala nemoteno. Vodo za to namreč črpajo iz izvira, ki ni vključen v sistem pitne vode. Zalivanje zelenic bo potekalo ponoči, saj na občini želijo zmanjšati izgube vode ob njenem izhlapevanju.

Redukcij v Zagrebu ne bo, je za hrvaški N1 zatrdil direktor Sektorja za vodooskrbo mesta Zagreb Marko Blažević. Pojasnil je, da poraba v mestu trenutno ni velika, saj so številni prebivalci odšli na dopust. Povečanje porabe pričakuje šele jeseni, ko pa bo vročina že popustila.

Prve ukrepe za varčevanje z vodo so v soseščini ta teden že napovedali v Istrski županiji. Kot je dejal županijski načelnik za kmetijstvo, gozdarstvo, lov, ribolov in vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, bo najprej prepovedano pranje javnih površin in zalivanje zelenih površin, sledila pa bo tudi omejitev zalivanja kmetijskih površin. Istra se je z omejevanjem uporabe vode srečala že pred desetimi leti. Raven vode v akumulacijskem jezeru Butoniga, ki je jedro sistema oskrbe z vodo v Istri, je bila takrat tako nizka, da je iz njega pogledal mlin, ki je bil potopljen ob gradnji jezera.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!