Ogromna “črna škatla” zbira podnebne podatke za prihodnje civilizacije

Svet 11. Dec 202114:00 0 komentarjev
Črna škatla
Earth's Black Box

Ob vsakršni novi podnebni raziskavi, novici ali deljenju tvitov na to temo ogromna jeklena škatla na granitni ravnini v avstralski zvezni državi Tasmanija posname vse.

S svojimi debelimi jeklenimi stenami, baterijo in sončnimi paneli bo “Earth’s Black Box” – škatla velikosti mestnega avtobusa, neuničljiva, podnebna kriza ji ne bo prišla do živega. Njeni ustvarjalci pravijo, da bo preživela ljudi.

Sčasoma, upajo njeni ustvarjalci, bo črna škatla prihodnjim civilizacijam povedala, kako je človeštvo ustvarilo podnebno krizo in kako nam je ni uspelo rešiti oziroma nam jo je.

“Škatla bo neuničljiva in neodvisna knjiga ‘zdravja’ našega planeta,” je za CNN povedal Jonathan Kneebone, umetnik in direktor umetniškega kolektiva Glue Society, ki sodeluje pri projektu. “Upamo, da bo od vodilnih zahtevala odgovornost in spodbudila ukrepanje in odziv širše populacije.”

Čeprav bo gradnja škatle končana šele naslednje leto, je že začela snemati opažanja in pogovore na konferenci o podnebnih spremembah COP26 novembra v Glasgowu na Škotskem.

“Earth’s Black Box bo zaznal vsak korak, ki ga naredimo proti tej katastrofi,” so zapisali ustvarjalci projekta, vključno z raziskovalci Univerze v Tasmaniji in podjetjem za tržno komuniciranje, Clemenger BBDO. “Na stotine nizov podatkov, meritev in interakcij v zvezi z zdravjem našega planeta se bo nenehno zbiralo in varno hranilo za prihodnje generacije.”

Jekleni monolit bo dokumentiral vse pogovore in artefakte o podnebju iz preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, vključno s temperaturnimi spremembami na celinah in v morjih, zakisanostjo oceanov, količino toplogrednih plinov v ozračju, človeško populacijo, porabo energije, vojaško porabo, spremembo politike in še več.

Po navedbah izdelovalcev bo škatla imela pogone za shranjevanje in bo s pomočjo sončnih panelov in baterije nenehno prenašala znanstvene podatke z interneta.

Razvijalci ocenjujejo, da bo črna škatla lahko shranila podatke za tri do pet desetletij, in nadaljujejo raziskave, da bi še razširili zmogljivosti shranjevanja.

Kneebone je dejal, da ustvarjalci še vedno poskušajo ugotoviti, kdo bi lahko uporabljal škatlo v daljni prihodnosti, saj je pridobivanje dostopa do nje težko in bi zahtevalo napredne tehnologije.

Uporabiti nameravajo več oblik kodiranja, vključno z matematično simboliko, za svoje dolgoročne analogne napise na jeklenih ploščah, ki bi vključevali navodila, potrebna za dekodiranje škatle tistega, ki jo bo odkril.

“Nemogoče je predvideti, kdo ali kaj bo našlo škatlo, vendar lahko domnevamo, da ne bo uporabna, razen če jo bo odkril nekdo ali nekaj, ki je inteligenten in civiliziran, z zmožnostjo razumevanja in interpretacije osnovne simbolike,” je dejal.

Mlajše generacije bi lahko imele koristi od projekta, saj ga bodo uporabile za iskanje rešitev, saj jim v prihodnosti najbolj grozijo katastrofe, ki jih povzročajo podnebne spremembe, kot so gozdni požari, ki spreminjajo pokrajino, zgodovinska suša, vročinski valovi in smrtonosne poplave, ki so vsako leto hujše.

“To je zelo kreativen način pristopa k potencialno najbolj katastrofalnemu izidu podnebne krize z ustvarjanjem tega trezorja za podnebne podatke,” je dejal Vladislav Kaim, mladi podnebni aktivist iz Moldavije, ki je del svetovalne skupine za mlade o podnebnih spremembah ZN.

Nedavna analiza nadzornega organa Climate Action Tracker je opozorila, da je v skladu s sedanjo politiko – ne predlogi, temveč tistim, kar države dejansko počnejo – svet na pravi poti do segrevanja za 2,7 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnjo. Znanstveniki pravijo, da bi moral planet ostati pod 1,5 stopinje, da bi se izognili najhujšim posledicam podnebne krize.

Razvijalci črne škatle pravijo, da bi lahko politike in vodje podjetij odgovarjali za to, kako se spopadajo s spreminjajočim se podnebjem.

“Zame to kaže, v kolikšni meri v podnebnem prostoru ni doslednosti, da bi politikom zaupali vse, kar rečejo,” je dejal Kaim. “Pošilja zelo močno sporočilo politikom, da je prava črna škatla, oni pa so imeli vse vzvode, potrebne za preprečitev katastrofe, vendar so se odločili, da bodo vse pustili, kot je, dokler ne bo prepozno.”

Ko bo črna škatla aktivirana, bo knjižnica podnebnih podatkov postala dostopna prek spletne platforme. Obiskovalci se bodo lahko brezžično povezali s škatlo, ki bo locirana na oddaljeni lokaciji med Strahanom in Queenstownom v Tasmaniji.

“Raziskujemo možnost vključitve elektronskega čitalnika, ki bi ostal v škatli in se bo aktiviral ob izpostavljenosti sončni svetlobi, ter ponovno aktiviral škatlo, če bi zaradi katastrofe vstopila v dolgoročno mirovanje,” je dejal Kneebone.

Ker podnebna kriza vztraja, lahko škatla predstavlja načrt za rešitve čez več let.

“Kako se bo zgodba končala, je povsem odvisno od nas,” pišejo razvijalci. “Samo ena stvar je zanesljiva, vaša dejanja, nedelovanja in interakcije se zdaj beležijo.”

Avtorica: Rachel Ramirez/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!