Papež Frančišek: obrezovanje žensk ter trgovina z ljudmi globoki rani človeštva

Svet 06. Feb 202216:54 0 komentarjev
Papež Frančišek
Vatican Media/REUTERS

Papež Frančišek je ob mednarodnem dnevu ničelne tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov obsodil obrezovanje žensk ter trgovino z ženskami in otroki. Gre za "globoki rani človeštva", ki ju je "zadalo sramotno iskanje dobička brez kakršnega koli spoštovanja do človeka", je dejal.

Papež Frančišek je danes obsodil obrezovanje žensk ter trgovino z ženskami in otroki z namenom prostitucije. Po njegovih besedah gre za poniževanje dostojanstva žensk. Pristojne je pozval, naj storijo vse v njihovi moči, da oboje končajo.

“Ta praksa, ki je na žalost pogosta v različnih delih sveta, ponižuje dostojanstvo žensk in resno napada njihovo fizično integriteto,” je dejal Frančišek ob mednarodnem dnevu ničelne tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov.

Papež je med nagovorom romarjev in turistov na Trgu sv. Petra poudaril, da se praksa pogosto izvaja v pogojih, ki ogrožajo zdravje deklet.

Po podatkih Združenih narodov je ta praksa skoncentrirana v približno 30 afriških in bližnjevzhodnih državah, prisotna pa tudi med migranti s teh območij po vsem svetu. Ocenjujejo, da je letos zaradi pohabljanja genitalij ogroženih več kot štiri milijone deklet.

Tudi trgovina z ljudmi globoka rana človeštva

Papež je pozval tudi k večjemu prizadevanju za preprečevanje trgovine z ljudmi, zlasti z ženskami in otroki za namene prostitucije. “To je globoka rana, ki jo je zadalo sramotno iskanje dobička brez kakršnega koli spoštovanja do človeka,” je dejal v luči torkovega mednarodnega dneva molitve in ozaveščanja o boju proti trgovini z ljudmi.

“Na ulicah vidimo toliko deklet, ki niso svobodna. So sužnje trgovcev, ki jih silijo v delo in jih tepejo, če se ne vrnejo z denarjem,” je opozoril papež.

Frančišek je tako obrezovanje žensk kot trgovino z ljudmi označil za “rani človeštva” in pozval voditelje, naj “odločno ustavijo izkoriščanje in ponižujoče prakse, ki prizadenejo predvsem ženske in dekleta”.

Tudi katoliške redovnice v Rimu pomagajo v boju proti trgovini z ženskami. Leta 2016 je Frančišek obiskal varno hišo v Rimu, kjer dobrodelna organizacija ščiti ženske, ki so jih osvobodili zvodnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!