Pirc Musar prvič govorila z Zelenskim: Slovenija polno podpira Ukrajino

Svet 09. Jan 202317:28 22 komentarjev
Urad predsednice

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta opravila prvi telefonski pogovor. "Slovenija polno podpira Ukrajino in njeno pravico do samoobrambe in ji stoji ob strani. Tako politično, z neomajno podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti, kot humanitarno in s pomočjo v vojaški opremi," je med drugim v pogovoru poudarila predsednica.

V prvem telefonskem pogovoru med obema predsednikoma je predsednik Volodimir Zelenski čestital predsednici Nataši Pirc Musar ob imenovanju na funkcijo in se hkrati zahvalil Slovenkam in Slovencem za vso pomoč in podporo, ki jo naša država in njeni prebivalci nudijo Ukrajini, so sporočili iz kabineta predsednice.

Kot piše v sporočilu za javnost, je Zelenski v telefonskem pogovoru poudaril, da bi brez pomoči in podpore partnerskih držav težko zdržali v času ruske vojaške agresije na Ukrajino. Predsednik Zelenski je v pogovoru predstavil aktualno situacijo na bojiščih in Slovenijo zaprosil za nadaljnjo pomoč in podporo. Predsednici je predstavil tudi ukrajinsko pobudo o mirovnem načrtu v 10 točkah in jo ob tej priložnosti povabil na obisk v Kijev.

Predsednica republike Pirc Musar izrazila željo, da bi se lahko pogovarjala v manj težkih okoliščinah za Ukrajino in izrazila priznanje za pogum tako vodstva kot prebivalk in prebivalcev Ukrajine ob ruski agresiji.

“Slovenija polno podpira Ukrajino in njeno pravico do samoobrambe in ji stoji ob strani. Tako politično, z neomajno podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti, kot humanitarno in s pomočjo v vojaški opremi,” je v pogovoru poudarila predsednica.

“Slovenija si želi, da bi do miru v Ukrajini čim prej prišlo in bo podpirala ukrajinsko ljudstvo in njegovo zakonito oblast v prizadevanjih za iskanje poti do končanja vojne in trajnega miru v Ukrajini. Pomembno je, da smo tudi v Evropski uniji enotni v podpori Ukrajini pri spopadanju z varnostnimi, političnimi, gospodarskimi in drugimi grožnjami,” še piše v sporočilu.

Slovenija je od začetka agresije namenila že 23 milijonov evrov v humanitarni in vojaški pomoči, prav tako pa se je s prispevkom v višini 1 milijona evrov vključila v iniciativo Grain From Ukraine. Slovenija tudi nudi zatočišče 8.000 ukrajinskim beguncem in ukrajinskim sirotam. Predsednica je poudarila, da bo Slovenija z vojaškimi inštruktorji in častniki sodelovala tudi v vojaški misiji usposabljanja ukrajinskih oboroženih sil.

“Slovenija je pripravljena po dodelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini nuditi tudi strokovno in drugo pomoč,” je še dejala predsednica in sogovornika seznanila, da je kot informacijska pooblaščenka tudi sama pomagala pri usposabljanju in svetovanju ukrajinski strani pri vzpostavljanju sistema na področju varovanja osebnih podatkov.

Predsednik Zelenski je dejal, da bodo vsakršne pomoči Slovenije zelo veseli, tako v času trajanja agresije kot v procesu približevanja Evropski uniji.

Predsednica je ukrajinskega predsednika, ko bodo razmere to dopuščale, tudi povabila na obisk Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje