Po izbruhu vulkana blizu Tonge visoki valovi zalili domove

Svet 15. Jan 202211:00 > 18:46 0 komentarjev
Vulkan
Zajem zaslona/NOAA

Ameriški meteorološki urad je za celotno zahodno obalo ZDA izdal opozorilo pred cunamijem, potem ko je pri Tongi izbruhnil podvodni vulkan. Valovi cunamija so medtem že poplavili nižje ležeče predele Havajev. O manjšem cunamiju poročajo tudi iz Japonske.

V bližini kraljevine Tonga je izbruhnil podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai. Oblasti so po vsem Pacifiku, vključno s Samoo, Fidžijem in Novo Zelandijo, danes izdale opozorila o cunamiju. Ljudi so pozvale, naj se izogibajo obalnih območij zaradi možnosti močnih in nenavadnih tokov ter nepredvidljivih valov.

Izbruh podvodnega vulkana je na Tongi sprožil cunami. Lokalni mediji so poročali, da so valovi plime poplavljali nepremičnine, da je padal pepel in da so bile prekinjene telefonske povezave. Obseg opustošenja še ni povsem jasen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Televizijski novinar postaje Fiji 1 Jese Tuisinu je na Twitterju objavil več posnetkov, ki prikazujejo panični umik prebivalcev Tonge in vodo, ki zaliva domove. Kot je sporočil prek tega družbenega omrežja, je bila po izbruhu vulkana Tonga ovita v temo.

Vulkanski pepel je dosegel višino 20 kilometrov, njegov radij pa je obsegal 260 kilometrov, so sporočili z geološke službe na Tongi.

Opozorilo pred cunamijem je ameriški meteorološko urad izdal tudi za celotno zahodno obalo ZDA, torej od Kalifornije do Aljaske. Napovedali so valove, visoke do 60 centimetrov, in poplavljanje obale. “Umaknite se z obal in pristanišč na teh območjih,” so zapisali. Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji sicer poroča o poplavljanju na Havajih, vendar za zdaj ni poročil o večji škodi.

Manjši cunami, visok do enega metra, je zadel tudi japonsko obalo ob Tihem oceanu od otoka Hokaido do otokov Kyushu in Okinawa. Japonska meteorološka agencija je posvarila, da bi lahko otoke na jugozahodu države dosegli valovi, visoki tudi tri metre. Japonske oblasti za zdaj ne poročajo o poškodovanih ali večji gmotni škodi.

Izbruh slišali na Novi Zelandiji

“Ljudje, ki so v morju ali njegovi bližini, naj se umaknejo iz vode, s plaž in obal ter stran od pristanišč, rek in ustij rek,” je opozorila novozelandska nacionalna agencija za obvladovanje izrednih razmer. Vulkan leži približno 2.000 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije.

Novozelandska meteorološka služba je sporočila, da so njeni instrumenti zaradi izbruha zaznali dvig zračnega tlaka. Novozelandci so na družbenih omrežjih poročali, da so izbruh slišali. Vulkan je konec decembra občasno bruhal, vendar pa je bil petkov izbruh približno sedemkrat močnejši od zadnjega izbruha, je sporočila geološka služba Tonge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!