Po letih obnove razkrit Big Ben

N1 video 03. Dec 202107:14 > 08:23 0 komentarjev

Po letih prenove je znova mogoče videti uro na znamenitem londonskem Big Benu. Stolp prenavljajo od leta 2017, od takrat pa zvoni zgolj ob posebnih priložnostih. Vse štiri številčnice naj bi razkrili do tradicionalnega silvestrovanja, Big Ben pa naj bi spet zazvonil spomladi.

Po letih obnove so razkrili del ene najbolj znanih londonskih znamenitosti Big Bena. Stolp ob londonskem parlamentu – uradno imenovan Elizabetin stolp – je že leta skrit za gradbenimi odri. Znameniti zvon je utihnil leta 2017 in zdaj zvoni zgolj ob posebnih priložnostih. To je izredno redek pojav v 162-letni zgodovini Big Bena, piše

Obnova najbolj znanega urnega stolpa napreduje, konec novembra so razkrili eno izmed ur. Ura ima nove plošče, narejene iz pihanega stekla, obnovljeni so številni detajli. Tako ima ura sedaj modre kazalce in ne več črnih, sprememba pa bolj odraža prvotno podobo Big Bena.

Vse štiri številčnice bodo predvidoma razkrite do 31. decembra. Silvestrovanje ob zvonjenju Big Bena je tradicija, številni so vstop v novo leto pričakali na mostovih na Temzi. Ob koncu leta bo še zadnjič urne kazalce premaknil začasni električni mehanizem, je objavil britanski parlament.

“Do novega leta bodo ljudje videli precejšnjo razliko, svoj stolp bodo začeli dobivati nazaj,” je za Reuters povedal vodja projekta Nicholas Sturge. V celoti bo vidna streha, razkrite pa bodo tudi vse štiri številčnice. Britanska vlada pričakuje, da bo ura Big Bena do pomladi znova začela delovati na gravitacijski pogon, takrat naj bi tudi zvonec začel delovati po običajnem urniku.

Big Ben
Toby Melville/REUTERS

Ekipa arhitektov, urarjev, inženirjev in tradicionalnih obrtnikov je Big Ben obnavljala od leta 2017. Na stavbi iz 19. stoletja obnavljajo tako detajle kot tudi strukturo, pojavljale so se namreč številne težave. Big Ben je del Westministerske palače, kjer domuje britanski parlament. Najbolj znan je po imenu Big Ben, kar je sicer ime zvona v stolpu. Ta je dobil ime po Benjaminu Hallu, glavnem komisarju za delo leta 1859, ko je zvon začel delovati. Big Ben je bil lani osma najbolj obiskana plačljiva atrakcija v Londonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!